Ötvenöt jelölt a Nemzet Sportolója címre

MTI
2004.04.13. 20:28
Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter a Nemzet Sportolója cím kapcsán kedden egyeztetett a magyar sport köztestületeivel, országos ernyőszervezeteivel, s ennek eredményeként 55 fős hivatalos jelöltlista alakult ki.

A Magyar Olimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, a Sportegyesületek Országos Szövetsége, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége, valamint a Magyar Sportújságírók Szövetsége képviselőivel egyeztetett névsort a jövő hét elején hozza nyilvánosságra a tárca.

A címet - melyet először május 6-án, a Magyar Sport Napján adományozzák tizenkét 60. életévét betöltött, kimagasló eredményt elért sportolónak - az idén március 13-án hatályba lépett Sporttörvény alapította meg. Az elismeréssel járó életjáradék összege havi bruttó 500 ezer forint.

A díjazottak személyére a Magyar Edzők Társasága mellett a sportági szakszövetségek, illetve szövetségek, a fogyatékosok országos sportszövetségei, valamint a sport területén működő társadalmi szervezetek adhattak le jelölést március 31-ig.

A keddi konzultáció része annak a folyamatnak, amelynek végén a sportminiszter kialakítja javaslatát. A cím odaítéléséről a kormány dönt.