Marion Jones kétszázon sem védheti meg olimpiai bajnokságát

MTI
2004.07.18. 13:14
A háromszoros ötkarikás bajnok Marion Jones visszalépése a 200 m további küzdelmeitől jelentette a legnagyobb szenzációt a kaliforniai Sacramentóban zajló amerikai atlétikai olimpiai válogató szombati versenynapján.

A klasszis - aki az előfutamban igencsak gyengén teljesített, bár így is továbbjutott - fáradságra hivatkozva mondta le a folytatást.

- A múltban soha nem történt velem ilyesmi, de ma reggel felébredtem, és egyszerűen kimerültnek éreztem magam. Korábban mindig azt mondtam magamnak: ha nem tudok százszázalékos teljesítményt nyújtani a pályán, akkor ki sem megyek. Most ez történt - indokolta elhatározását Jones.

Döntése azt jelenti, hogy valószínűleg egyik sprintszámban sem védheti meg címét az augusztus 13-án kezdődő athéni játékokon, hiszen korábban 100 m-en is csupán ötödik lett (távolugrásban már tagja az együttesnek). A rövidebb távval kapcsolatban azonban még érvényes a feltételes mód, ugyanis elképzelhető, hogy a kudarc ellenére rajthoz állhat az olimpián, a Sacramentóban második Torri Edwards tudniillik doppinggyanúba keveredett, és ha eltiltják, nem indulhat Görögországban. A harmadik utazó helyre így az Gail Devers kerülne, aki a szakértők szerint valószínűleg lemondana a lehetőségről, hogy a gátfutásra koncentrálhasson. Ha ez így történne, akkor Jones lenne a harmadik, aki az együttesbe kerül.

A szombati nap nemcsak Jones visszalépése miatt volt érdekes, hanem egy kitűnő eredményt is hozott: a hármasugró Melvin Lister 17,78 m-rel, a világ idei legjobb teljesítményével nyert.