Dopping miatt eltiltották a világbajnok sprintert

MTI
2004.08.03. 10:58
Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) két évre eltiltotta a tiltott szer használatán ért Calvin Harrisont, így a kiváló sprinter nem indulhat az athéni olimpián. Büntetése után elképzelhető, hogy megfosztják a 4x400-as amerikai váltót a tavalyi párizsi világbajnokságon szerzett aranyérmétől. Harrison visszaesőnek számít, 1993-ban az amerikai junior bajnokság után efedrint mutatott ki szervezetében a teszt, de akkor megúszta három hónapos eltiltással. Tavaly júniusban az ob után modafinil-használaton érték. Harrison az egy hónappal ezelőtt rendezett olimpiai válogatón csak ötödik lett 400 méteren, de váltóban bekerült az athéni csapatba.

A mostani döntés azt is jelenti, hogy valószínűleg az amerikaiakat újabb váltóaranytól fosztják meg. A Sydneyben győztes kvartett esetében - a döntőben Calvin Harrison, a szintén doppinggyanúba keveredett ikertestvére Alvin, valamint Michael Johnson és Antonio Pettigrew futott - ez már megtörtént, mivel az elődöntőben rajthoz állt Jerome Youngot 1999-ben doppingoláson érték és két évre el kellett volna tiltani. Idén júniusban a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elvette az amerikaiaktól az első helyet és ezt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) jóváhagyta, a NOB pedig az athéni játékok előtt határoz az ügyben.

Párizsban Harrison volt az első futó, őt Tyree Washington, Derrick Brew és - a 400 méteren első - Jerome Young követte. Amennyiben diszkvalifikálják az Egyesült Államok váltóját, Franciaországé lesz az aranyérem.