Zürich visszalépett a 2014-es téli olimpia rendezésétől

MTI
2004.09.14. 15:31
A zürichi illetékesek a túlságosan magas pénzügyi kockázatra hivatkozva visszavonják pályázatukat, így az ország nem kandidál a 2014-es téli ötkarikás játékok megrendezésére. Március elején Zürich és Davos is benyújtotta pályázatát a Svájci Olimpiai Bizottsághoz. Zürich központtal a kelet-svájci Graubünden/Grisons és az ország közepén található Schwyz kanton lett volna a helyszín. A visszalépés azonban azt jelenti, hogy nincs esély a banki támogatás megszerzésére, ahhoz ugyanis valamennyi érintett szerepvállalására szükség volna.

"Az államkincstár jelenlegi pénzügyi helyzetében nem valósíthattuk volna meg a szükséges infrastrukturális befektetéseket, a biztonsággal és az általános szervezéssel kapcsolatos teendőket. Biztos lenne a pénzügyi deficit" - szerepel Zürich város hivatalos közleményében.

Két év múlva Torino, 2010-ben pedig Vancouver lesz a téli játékok házigazdája, a 2014-es helyszínről 2007 júliusában Guatemalavárosban dönt a NOB. Eddig Tromsö (Norvégia), Szófia, Mudzsu és Pjongcsang (Koreai Köztársaság) jelezte rendezési szándékát.

Svájc legutóbb 1948-ban adott otthont téli olimpiának, s a st. moritzi esemény óta az ország különböző települései háromszor pályáztak sikertelenül, legutóbb Sion a 2006-os játékokra.