Megdőlt a Mount Everest megmászásának világcsúcsa

MTI
2004.09.16. 16:13
Nyolc óra tízperces időeredménnyel megdöntötte a Mount Everest megmászásának eddigi világcsúcsát egy fiatal nepáli serpa.

Az új világcsúcs megszületését a nepáli turizmus minisztérium csütörtökön jelentette be. A hivatalos közlemény szerint a 26 éves Pemba Dorji május 21-én jutott fel a világ tetejére, a Himalája 8848 méter magas hegycsúcsára, nepáli nevén a Csomolungmára.

Pemba Dorji egyedül hajtotta végre a rekordot, teljesítményét azonban riválisa, a korábbi csúcstartó vitatja. Honfitársa, Lakpa Gelu serpa 2003. május 26-án állította be a legutóbbi rekordot, ő 10 óra 56 perc alatt mászta meg a hegycsúcsot.

A nepáli idegenforgalmi minisztérium a konfliktus miatt héttagú bizottságot állított fel, hogy az döntsön a két serpa vitájában. A csütörtöki közlemény szerint a bizottság megvizsgálta azokat a bizonyítékként bemutatott tárgyakat - svájci és görög alpinisták által a csúcsra kitűzött nemzeti lobogót, valamint egy buddhista zászlót - amelyeket május 16-18 között helyeztek el a Mount Everest tetején. A bíráló bizottság tagjai döntésükben hivatkoztak arra is, hogy a rekorddöntést az alsó bázisról walkie-talkie-val ellenőrző összekötő, valamint a serpa testére erősített kronométer is igazolta.