Örökre eltiltottak két doppingoló súlyemelőt

MTI
2004.09.29. 14:00
A fegyelmi büntetés tényét és mértékét az Indiai Olimpiai bizottság elnöke jelentette be. "Nagyon szigorú lépésekre szántuk rá magunkat annak érdekében, hogy kiűzzük sportéletünkből a doppingot.

Ezért élete végéig eltiltottuk Pratima Kumarit és Sanamacha Chanut" - közölte az újdelhi sajtókonferencián Suresh Kalmadi, aki ugyanakkor nem beszélt arról, mi a helyzet Sunaina Sunainával, vagyis azzal a női súlyemelővel, aki még áprilisban, az Ázsiai Játékokon bukott meg tiltott szer használata miatt.

A két súlyemelő elleni ítéletet azt követően hozta meg az ázsiai ország ötkarikás testülete, hogy az indiai súlyemelő-szövetséget átmenetileg kizárták a nemzetközi sportéletből, mivel három versenyzőjük doppingtesztje is pozitív eredményt hozott. A nemzetközi szövetség (IWF) döntését a budapesti székhelyű titkárság hozta nyilvánosságra.

Az IWF szabályzata szerint a vétkes sportolók mellett az érintett ország szövetségének nemzetközi tagságát is felfüggesztik három - rövid időn belül produkált - pozitív doppingteszt esetén.