Norvégiát sem érdekli a 2014-es olimpia

MTI
2004.11.15. 18:41
A norvég kormány úgy döntött, nem támogatja Tromsö kandidálását a 2014-es téli olimpia megrendezésére, mivel az túl sokba kerülne, illetve időben túl közel lenne az 1994-es lillehammeri ötkarikás játékokhoz.

A 65 ezer lakossal rendelkező város vezetői azonban a mostani bejelentés ellenére sem mondtak le terveikről, ugyanis abban reménykednek, hogy a jövő évi választásokon számukra kedvező módon változik a országgyűlés összetétele. Tromsö mindenesetre különleges helyszín lehetne, hiszen korábban még soha nem fordult elő, hogy sarkkörön túl rendezzenek olimpiát. A településen közel két hónapon át csak éjszaka van, s először január 21-én "kel fel" a Nap, így valószínűleg csak márciusban lehetne megtartani az olimpiát.

Norvégia szeptember óta - Svájc és Németország után - a harmadik ország, amely úgy döntött, mégsem kíván házigazdája lenni a tíz év múlva sorra kerülő eseménynek.

Ugyancsak a 2014-es seregszemlével kapcsolatos hír, hogy az Osztrák Olimpiai Bizottság várhatóan december 15-én dönt arról, Salzburg vagy Innsbruck kandidáljon.

Ausztrián kívül Bulgária fővárosa, Szófia, valamint két dél-koreai város, Muju és Pjongcsang adna otthont az eseménynek. A NOB 2007 júliusában, Guatemalavárosban dönt a helyszínről.