NOB-köszönet Schmitt Pálnak

MTI
2004.12.06. 16:28
Guy Drut, a NOB nemzetközi kapcsolatok bizottságának vezetője az Európai Olimpiai Bizottságok Szervezetének (EOC) Dubrovnikban tartott közgyűlésén köszönetet mondott Schmitt Pálnak, a MOB elnökének, az Európai Parlament kulturális bizottsága alelnökének, hogy eredményesen képviseli a sport érdekeit.

Az EOC tanácskozásán Mario Pescante elnök hangsúlyozta, hogy az öreg kontinens versenyzői változatlanul főszerepet játszanak a nyári játékokon, Athénban összesen 471 érmet nyertek, ami a dobogós helyek 52 százalékát jelenti.

Athén beszámolója, a 2008-as házigazda Peking, valamint a téli játékokat rendező Torino és Vancouver tájékoztatója, s a NOB pénzügyi helyzetének ismertetése mellett Jacques Rogge NOB-elnök kiemelkedő fontosságúnak ítélte, hogy a sport bekerült az Európai Unió alkotmányába. A francia Guy Drut, a montreali olimpia gátfutó bajnoka, korábbi ifjúsági és sportminiszter, a NOB nemzetközi kapcsolatok bizottságának vezetője részletesen szólt a sport alkotmányi rangra történt emeléséről. Mindez a francia, német és olasz kormányok állásfoglalása nyomán valósult meg.

A tekintélyes francia sportvezető arról is beszélt, hogy az Európai Unió a szabadidősport mellett a versenysport támogatására is készen áll. Ez a sportnak az Európai Alkotmányban történt elismerésével valóra is válhat.