Továbbra is szünetel az NHL

MTI
2004.12.15. 11:39
Az előzetes várakozásokkal ellentétben mégsem sikerült megegyezniük egymással az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) játékosainak és a klubtulajdonosoknak a hónapok óta húzódó bérvitában, így egyre valószínűbb, hogy a teljes 2004/2005-ös szezon elmarad.

A felek hosszú idő után a múlt héten ültek először asztalhoz, s akkor úgy tűnt, hogy a hokisok szervezete által ajánlott 24 százalékos fizetéscsökkentés a csapatok képviselői számára is elfogadható lesz, ám végül mégsem mentek bele az alkuba.

"A fő probléma az, hogy a valóban komoly bércsökkentés csak rövid távú megoldást jelentene, ami nem oldaná meg végelegesen a liga anyagi problémáit" - nyilatkozott Gary Bettman, az NHL első számú vezetője.

A klubtulajdonosok a játékosok indítványának elutasítását követően benyújtották saját javaslatukat, amelyben tulajdonképpen eredeti elképzeléseiket, azaz a bérek maximalizálását indítványozzák. "Amennyiben ehhez ragaszkodnak, nem lesz megegyezés" - mondta Daniel Alfredsson, az Ottawa Senators csatára.

A felek most újabb tárgyalásokat terveznek, ám a megegyezésre alig van esély, így könnyen előfordulhat, hogy a nagy amerikai profi ligák (NHL, NBA, NFL, MLB) történetében először marad el egy teljes szezon bérviták miatt.

Az NHL-ben legutóbb az 1994/1995-ös idényben tudták nagyon nehezen "tető alá hozni" a kollektív szerződést, ám akkor január 11-én aláírták a megállapodást, így 48 mérkőzéses alapszakaszt rendeztek.

A sztrájk miatt eddig 414 alapszakasz-mérkőzést, valamint a február elején esedékes All Star-gálát törölték az eredetileg tervezett programból.