Szigorú doppingellenőrzés az északi sí vb-n

MTI
2005.02.16. 16:01
Fokozott doppingellenőrzésre számíthatnak a csütörtökön kezdődő északi sí-világbajnokság indulói, ugyanis a Német (NADA) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) alkalmazottai összesen 564 tesztet fognak elvégezni az esemény során, azaz majdnem mind az 556 résztvevőt legalább egyszer vizsgálatnak vetik alá.

Sarah Lewis, a Nemzetközi Síszövetség (FIS) főtitkára elárulta, hogy a vizsgálatok kiterjednek majd a vérátömlesztésre és a mesterséges növekedési hormonra (HGH) is.

A versenyeket követően 114, míg az edzéseken és előre be nem jelentett módon 450 kontrollt végeznek el az illetékesek, és amennyiben az A-próba pozitív lesz, a B-teszt eredményét 24 órán belül nyilvánosságra hozzák. A vizeletmintákat Kölnben, a vérmintákat pedig Lausanne-ban analizálják.

Ugyancsak újdonságnak számít, hogy akinek a megengedettnél magasabb lesz a hematokrit-szintje, azt öt napra eltiltják, míg korábban csak - egészségügyi okokból - nem engedték rajthoz állni a soron következő versenyen. A legutóbbi Világkupa-viadalon a norvég Frode Estil vérében volt az előírtnál magasabb vörösvértestjeinek a száma.

A sífutást az elmúlt években számos doppingbotrány rázta meg. A három évvel ezelőtti olimpián két aranyérmest - Johann Mühlegget és Olga Danyilovát - kizártak, a 2001-es finn vb-n gyakorlatilag az egész hazai csapat lebukott.