Nem lesz külföldi csapat a férfi kézilabda-bajnokságban

MTI
2005.03.03. 13:41
Több magyar klub nem támogatja, hogy a szlovák Tatran Presov férfi kézilabdacsapata szerepeljen az NB I 2005/06-os idényében.

Kővári Árpád, a férfi együtteseket tömörítő liga elnöke az MTI-nek elmondta, az eperjesi gárda február közepén ismertette, milyen feltételekkel vállalná az indulást. Többek között állná a magyarok pluszköltségeit, a szlovákiai mérkőzések napján vagy előtte fizetné a szállást és az étkezési kiadásokat, a szlovákiai út benzinpénzét, a versenyeztetési költségeket és nem venne részt a rájátszásban.

Ezek ismeretében Kővári megkérdezte az érintett magyar csapatokat, a jelenlegi 12 élvonalbelit, és a feljutásra esélyes hármat, mit szólnak az ötlethez.

"Még három vélemény nem érkezett be, de eddig öt klub ellenzi az ötletet. Ez már olyan arány, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni" - tette hozzá Kővári. "Éppen ezért március 22-én ligaülést tartunk, ahol pró és kontra megpróbáljuk egymást meggyőzni. Ha nincs egységes álláspont a Presov indulása mellett, akkor a szlovák csapat nem szerepelhet a magyar NB I-ben."

A Presov az elmúlt idényben megnyerte hazája bajnokságát, és a BL csoportküzdelmeiben csupán egyetlen gólon múlott, hogy nem került a nyolcaddöntőbe.

Korábban szó volt arról is, hogy a Bajnokok Ligájában címvédő Celje is csatlakozna a magyar elithez, de a szlovénok még korainak tartják a felvetést.

A férfi NB I-ben még soha sem fordult elő, hogy külföldi alakulat szerepelt volna a mezőnyben. A nőknél már volt erre példa: az osztrák Hypo Niederösterreich a 2003/2004-es évadban indult a magyar pontvadászatban.