Újra Aján Tamás a súlyemelők elnöke

MTI
2005.03.04. 22:39
Aján Tamást újabb négy évre megerősítette elnöki tisztében a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) pénteki isztambuli választókongresszusa. Így továbbra is ő a legmagasabb rangban lévő magyar sportdiplomata, aki elnökként áll egy világszövetség élén.

A 66 éves, 2000 óta NOB-tag Ajánnak - akinek nem volt ellenjelöltje - a frissiben felvett Ománnal együtt immár 173 államot tömörítő világszövetségből 112 tagország küldöttei közfelkiáltással szavaztak bizalmat. Tették ezt annak ellenére, hogy a Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) elnöksége még ősszel 8:4 arányú titkos szavazással úgy döntött, nem támogatja Aján újjáválasztását az IWF élére, mivel megítélése szerint nem tett meg mindent az athéni olimpián pórul járt, doppingvétségben elmarasztalt három magyar súlyemelő védelmében.

A küldöttek délelőtt ennek kiküszöbölésére úgy módosították a szabályokat, hogy ezentúl az IWF elnökségének, illetve bármely bizottságának az a tagja, aki legalább 12 éve dolgozik a testületben, saját jogon is jelöltetheti magát bármely pozícióba, s megválasztásához nemzeti szövetsége részéről húsz százaléknyi támogatottság is elegendő.