A legkorszerűbb doppinglabort alkalmazzák a téli olimpián

MTI
2005.03.27. 14:18
A tizenhárom millió eurós költséggel Orbassanóban létesített, és a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt új laboratóriumban végzik majd el a jövő évi torinói téli olimpia résztvevőitől levett minták elemzését.

Az intézetet a következő időszakban mintegy több mint ezer ifjúsági korú, tizennyolc éven aluli olasz sportoló "közreműködésével" tesztelik.

Giuseppe Massazzo, a szervezőbizottság (TOROC) orvosi szolgálatának a vezetője bejelentette, hogy "A tiszta sportért" mottóval minden eddiginél szigorúbb ellenőrzést terveznek. Az olimpiai falu megnyitása és zárása közötti időszakban ezerkétszáz ellenőrző tesztre kerül sor, ezek húsz százalékát már a Salt Lake Cityben is alkalmazott vérvizsgálattal kombinálják. Az eredményeket huszonnégy órán belül közlik az érdekeltekkel.

A szervezőbizottságnak a rajtig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kérésére meg kell találnia a helyi törvényi előírások és a nemzetközi gyakorlat összeegyeztetésének módját. Az olasz törvények szerint a doppingszer-használat a kábítószerek fogyasztásával azonos elbírálás alá esik, vagyis a pozitív mintát szolgáltatók akár börtönbe is kerülhetnének.