Atlétika: új állampolgárság esetén három év várakozás

MTI
2005.04.11. 14:29
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) dohai tanácsülésén úgy döntött, hogy a jövőben három év várakozási időre kényszerül az a versenyző, aki egy új ország színeiben szeretne indulni.

"Itt volt az ideje, hogy változtassunk ezen a szabályon" - mondta Lamine Diack, az IAAF elnöke.

A három év várakozási idő attól a naptól számít, amikor az atléta megkapta új hazája állampolgárságát. Hasonló esetben eddig - ha a két érintett szövetség megegyezett egymással - mindössze egy évet kellett kihagynia a versenyzőnek, s ez az időszak utolsó fellépésétől datálódott.

A szabályváltoztatást - amelyet az augusztusi IAAF-kongresszusnak még jóvá kell hagynia - elsősorban a kenyai atléták "átigazolása" indokolta, az afrikai ország futói ugyanis előszeretettel választották új hazájuknak a közel-keleti olajnagyhatalmak egyikét. A kenyai Stephen Cherono például 2003. augusztus 9-én kapta meg a katari állampolgárságot, kilenc nap múlva pedig már Saif Saaeed Shaheen néven ázsiai rekordot állított fel 3000 m akadályon (8:02.48 p), majd augusztus 26-án világbajnoki címet szerzett ebben a számban Párizsban. A 22 éves futónak állítólag élete végéig havi 1000 dolláros fizetést ígért a váltásért a katari szövetség.