Budapest-Bamako: autóverseny a Szaharán át

MTI
2005.04.28. 15:15
A hagyományos Dakar-raliról lemaradó, szerényebb háttérrel rendelkező autósoknak is lehetőségük nyílik arra, hogy kipróbálják magukat afrikai terepeken: december 26-án rajtol az a viadal, melynek keretében a mezőny Budapestről Mali fővárosába, Bamakóba igyekszik majd eljutni.

A résztvevők a tervezett program szerint nyolc országon haladnak át, s 7632 km-t tesznek meg 15 nap alatt. A Szaharát Marokkó, Nyugat-Szahara és Mauritánia partjai mentén szeli át a karaván.

A szervezők elsősorban azokra a jelentkezőkre számítanak, akiknek anyagilag elérhetetlen a Dakar-rali, továbbá a szükséges technikai háttérrel sem rendelkeznek a hagyományos viadal jelentette akadályok leküzdéséhez, viszont szeretnék magukat kipróbálni az európaitól jelentősen eltérő viszonyok között is.

Verseny-, illetve túrakategóriában lehet nevezni, utóbbiban csak a táv teljesítése a cél. A kiírás szerint bármilyen járművel lehet indulni, amelynek érvényes forgalmi engedélye van. Fontos tudnivaló azonban, hogy a versenyzőknek az érintett országok közlekedési szabályait be kell tartaniuk.

A szervezők tájékoztatása szerint a viadal iránt nemzetközi érdeklődés is megnyilvánul, már az Egyesült Államokból, Angliából, Kanadából és Costa Ricából is érkeztek nevezések. További információ a www.BudapestBamako.org internetes címen érhető el.