Vb-címvédésre készülnek a magyar tekézők

MTI
2005.05.25. 13:20
Vasárnap kezdődik meg Újvidéken (Novi Sad) a tekézők csapat világbajnoksága, amelyre a címvédés reményében utazik a tavaly világcsúccsal első magyar férfi együttes.

A magyar szövetség szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a tavaly második női gárdától a dobogós helyezés az elvárás. Az elmúlt évben produkált remek teljesítménynek köszönhetően mindkét együttes erőnyerő a hétfőn és kedden esedékes első körben, s csak a csütörtöki negyeddöntőkben kell bekapcsolódniuk a küzdelmekbe. A férfi csapat a szlovén-macedón, a női pedig az osztrák-horvát mérkőzés győztese ellen kezd.

Kiricsi József, a férfi csapat szakvezetője elmondta, optimistán várja a viadalt, ám nem tagadja, nehéz dolguk lesz Újvidéken, hiszen most mindenki őket szeretné letaszítani a trónról, ráadásul egymás után három napon kell pályára lépnie játékosainak, s minden találkozón fejenként 120-at gurítaniuk, ami nagyon fárasztó.

A csapatok számára szerdán szünnapot tartanak, ám ekkor sem pihenhet mindenki, hiszen tandem, azaz vegyespáros és sprint (40 gurítás) számokra kerül sor. Ezekre a látványos, a nézők számára is jól követhető viadalokra minden nemzet egy-egy párt, illetve versenyzőt nevezhet.

A várható körülményekkel kapcsolatban Makk Károly szövetségi elnök megjegyezte, a szállásra biztosan nem lesz majd panasza a válogatott tagjainak, a helyiektől azonban valószínűleg nem várható szívélyes fogadtatás. Kiemelte, hogy a helyi etnikai ellentétek (szerb-horvát, szerb-magyar) miatt sokáig kérdéses volt, hogy megrendezheti-e Újvidék a vb-t, ám a szervezők garanciát vállaltak a biztonságra, így a nemzetközi szövetség nem vonta meg bizalmát.