Lékó lemásolta a Liverpoolt, és döntetlent ért el Adams ellen

MTI
2005.06.05. 18:51
A miskolci Kossuth Filmszínházban vasárnap délután befejeződött a Lékó Péter-Michael Adams rapid sakk párosmérkőzés. A befejező napon két remi született, így 4-4 lett a párharc vége.

A hetedik parti megnyitásából a világossal játszó Adams árnyalatnyi pozícióelőnnyel került ki. Az angol nagymester fenyegette az f-7 gyalogot, míg Lékó vezérével a gyenge b-gyalogot bombázta. A 20. lépésben Lékó gyalogot nyert, amit Adams a 23. lépésben visszanyert. Teljes egyensúly alakult ki a táblán, mire a felek a 24. lépésben remire adták a partit.

A nyolcadik, utolsó partiban először került elő az orosz megnyitás. A c-vonalon Lékónak kettős gyalogja keletkezett, majd a hosszú sáncot választotta. Ugyanezt tette Adams, aztán a bástyacserék után teljes anyagi és állásegyensúly állt be. Egyik fél számára sem akadt lehetőség a kibontakozásra, így nem maradt más hátra, mint a békekötés.

"Úgy kezdődött számomra a mérkőzés, mint egy rémálom, de 3-0 után sikerült felállnom a padlóról. Arra gondoltam, hogy ami a Liverpoolnak sikerült a Bajnokok Ligája döntőjében, miért ne sikerülhetne nekem is. Nos, nagy izgalmak közepette egyenlítettem, míg vasárnap abszolút korrekt volt a két döntetlen" - mondta Lékó Péter.

"Három megnyert parti után számomra nem volt kellemes hármat veszíteni. Ezután már Péter volt a favorit, ezért számomra megfelelő a befejező napon született két döntetlen és a 4-4-es végeredmény" - mondta Michael Adams.

A párharc négy napjának nyolc partiját az internetes weblapon több mint kétmillió ember kísérte figyelemmel szerte a világon.