Árpád
-2 °C
9 °C

Kiutálták szülőföldjéről az atléta világbajnokot

MTI
2005.08.10. 19:05
Nemkívánatos személy szülőföldjén, Kenyában Szaif Szaid Sahin (Saif Saeed Shaheen), aki kedden katari színekben védte meg címét 3000 m akadályon a helsinki atlétikai világbajnokságon.

A szám világcsúcstartója - eredeti nevén Stephen Cherono - 2003-ban anyagi megfontolásból váltott hazát, de azóta is Kenyában edz, és a családja is ott él.

"A sportminiszter felszólított, hogy költözzek el az országból. Ha a vezetők hozzáállása nem változik, meg is fogom tenni" - mondta a huszonkét éves futó.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) - éppen Sahin és több honfitársa példájából okulva - a vb előtt szentesítette azt a szabályt, hogy a jövőben három év várakozási időre kényszerül az a versenyző, aki egy új ország színeiben szeretne indulni.

Az afrikai klasszis 2003. augusztus 9-én kapta meg a katari állampolgárságot, kilenc nap múlva pedig már új néven ázsiai rekordot állított fel, majd augusztus 26-án világbajnoki címet szerzett. A tavalyi athéni olimpián ugyanakkor a kenyaiak heves tiltakozása miatt nem indult el.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.