Tízezer dollárt ér egy súlyemelő-világrekord

MTI
2005.08.27. 12:46
November kilencedike és tizenhetedike között a katari fővárosban, Dohában rendezik a 2005-ös súlyemelő-világbajnokságot, amelynek érmesei pénzdíjat is kapnak. A legjobban az jár, aki világcsúcsot ér el összetettben: minden egyes ilyen rekord tízezer amerikai dollárt, vagyis több mint kétmillió forintot ér tulajdonosának.

A nemzetközi szövetség (IWF) honlapjának friss híre szerint nemcsak a felnőttcsúcsok produkálói számíthatnak jutalomra: az összetett versenyben felállított junior-világrekordért ötezer USA-dollár dukál.

A katari szövetség állja a világbajnoki medálok kiérdemlőinek jussát is: az arab ország sportági vezérkara vállalta, hogy a tizenöt súlycsoport - nyolc férfi és hét női kategória dobogósainak külön teljesítménybért fizet, eszerint az aranyérmest három-, az ezüstérmest két-, a bronzérmest pedig ezer dolláros összeg illeti meg.

A Doha belvárosában található vb-csarnokba nagy mezőnyt várnak az arab házigazdák, akik nagyvonalúak a súlyemelésben erős, de anyagiakban kevésbé dúskáló országok irányában, tudniillik a rászorulókat - a magyar elnök, Aján Tamás vezette IWF-fel karöltve - azzal segítik, hogy harminc versenyző költségeit teljes egészében átvállalják.

A katari világbajnokságon az athéni doppingvétségek miatt egy évre eltiltott magyar súlyemelők is indulhatnak.