Natália
-3 °C
8 °C

Újabb magyar jutott fel 8000 méteres csúcsra

MTI
2005.09.26. 17:08
Hétfő kora reggel Ács Zoltán feljutott a Cho Oyu 8201 méter magas csúcsára. Az ismert magashegyi mászó harmadszor jutott el nyolcezres, Tibet és Nepál határán fekvő csúcsra. A magyar hegymászók közül ez rajta kívül csak Csíkos Józsefnek, Vörös Lászlónak és Erőss Zsoltnak sikerült. Akárcsak a Mount Everest 2002-es megmászásánál Erőss Zsoltnak, most Ács Zoltánnak is oxigénpalackot kellett használnia a csúcs meghódításához. Teljesítményét azonban a szakemberek igen magasra értékelik, ugyanis a csúcstámadást két nappal korábban tervezték, de akkor, már a csúcs közelében a magyar hegymászó visszafordult, hogy segíthessen egy bajba jutott társán, akit szinte a "hátán cipelt" le az alaptáborig.

Ezután indult el az újbóli csúcstámadásra, amelyet nem csak az előző napi megpróbáltatások nehezítették, hanem a rendkívül rosszra forduló időjárás is.

A Cho Oyu-n 1990-ben Csíkos József, Decsi István, Dr. Nagy Sándor, Koncz Ákos, Pajor István, Reinhard Wlasich, Straub József, Szendrő Szabolcs, Tóth Csaba, Várkonyi László és Vörös László járt. 2004-ben Klein Dávid érte el a 8201 méteres magasságot.

Legutóbb Ács Zoltán azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Kovalcsikné Bátori Krisztinával együtt, első magyarként járt a Déli Sarkon.

Ács Zoltán már elhagyta az alaptábort, 29-épn érkezik Katmanduba és várhatóan még szeptember utolsó napjaiban hazaérkezik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.