Feljelentették Vlade Divacot

MTI
2005.11.16. 14:45
Katonai szolgálat megtagadása miatt a belgrádi ügyészség feljelentette a "legismertebb szerbként" emlegetett Vlade Divac kosárlabdasztárt.

A szerbiai média szerdán jelentette, hogy a belgrádi kerületi ügyészség a feljelentést továbbította a szerbia-montenegrói külügyminisztériumnak is, hogy derítse ki az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) sztárjának egyesült államokbeli lakcímét, és továbbítsa neki az idézést (katonai ügyészségek és hadbíróságok tavaly óta nem léteznek Szerbia-Montenegróban, hatáskörüket a polgári igazságszolgáltatás vette át).

A hatályos törvény szerint amennyiben a külföldön élő szerbia-montenegrói állampolgár 35 éves korig - Divac 37 éves - nem jelentkezett a katonai behívóra, bűnvádi feljelentést kell ellene tenni. A belföldön élők számára 27 éves kor a határidő. A politikai vezetők és az ügyészségek között hónapok óta folyik a vita arról, hogy az ügyészségeknek "rugalmasabban" kell-e kezelniük a törvényben foglaltakat a külföldön élő, kiváltképpen Divachoz hasonló hírességek esetében.