Kilencezer rendőr vigyáz a torinói olimpia biztonságára

MTI
2006.01.17. 18:41
Az olasz rendőrség kedden egyeztetett az Interpol és az Europol képviselőivel a torinói téli olimpiával (február 10-26.) kapcsolatos biztonsági kérdésekről.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint összesen 9000 rendőr, valamint az Interpol és az Europol őrzi a játékok rendjét.

"A mai egyeztetésen ismertettük a játékokra kidolgozott biztonsági tervet és vázoltuk, hogyan képzeljük el a rendőri szervek együttműködését a résztvevő országok titkosszolgálataival" - mondta Giuseppe Pisanu belügyminiszter.

Bár semmilyen jel nem utal rá, a házigazdák felkészültek a terrortámadások elhárítására is.

"Világszerte óriási az érdeklődés a téli olimpia iránt, ráadásul a játékok egy időben lesznek az olasz pártok választási kampányával. Egyelőre nincs olyan információnk, hogy bármilyen támadással meg akarnák zavarni a versenyeket, de nem árt az óvatosság" - tette hozzá a tárca vezetője.

Az Europolt a szervezet vezetője, Max-Peter Ratzel, az Interpolt Ronald Noble főtitkár képviselte a tárgyaláson. Mindketten úgy nyilatkoztak, hogy az olasz házigazdák nagyon átfogó biztonsági tervet készítettek, és maximálisan felkészülten várják a játékokat.