Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Klein Dávid ismét a Mount Everestre készül

MTI
2006.03.27. 14:47
Klein Dávid hegymászó amerikai társával oxigénpalack és teherhordók nélkül indul a Mount Everest meghódítására szombaton - hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón.

A világ legmagasabb hegycsúcsát, a 8850 méteren fekvő Csomolungmát eddig még senki sem érte el oxigénpalack nélkül: 2002-ben Erőss Zsolt ugyan elérte a tetőt, de oxigénpalackkal.

Klein Dávid négy 8000 méter feletti csúcs megmászásában vett részt, hat különböző expedícióban. Rossz idő, illetve fagysérülés miatt ötször visszafordult, de a Gasherbrum (8035 méter) és a Cho Oyu (8201 méter) csúcsokat megmászta. A Mount Everesten 2005. tavaszán 8500 méterig jutott, de a cél előtt egy vihar megállította és feladta a küzdelmet.

Klein Dávid társa Joby Ogwyn lesz, aki eddig hat nyolcezer méteres csúcs megmászásában vett részt, és négyre fel is jutott. Az AHICO Everest Expedíciót a Himalája tavaszi mászó szezonjában, a monszun beállta előtt kísérli meg a két hegymászó.

A hegycsúcsra két bejáratott (normál) útvonal vezet fel, az északi (Tibeti), és a déli (Nepáli) út. Klein Dávid tavaly a déli úton próbálkozott, idén az északin indul el. Az expedíció előreláthatólag két hónapig tart majd.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.