Natália
-3 °C
7 °C

Klein Dávid visszafordult a Mount Everest előtt

MTI
2006.05.16. 19:41

Klein Dávid 450 méterre a Mount Everest csúcsától a szél miatt kénytelen volt visszafordulni - derül ki az AHICO Everest (2006) expedíciónak az MTI-hez eljuttatott közleményéből. A hegymászó amerikai társával Joby Ogwynnal arra készül, hogy első magyarként oxigénpalack és teherhordók nélkül meghódítsa a 8850 méteres Csomolungmát, a világ legmagasabb hegycsúcsát. (A magyarok közül eddig egyedül Erőss Zsoltnak sikerült feljutnia a Mount Everestre (2002), ám a csúcstámadás napján a hegymászó oxigénpalack használatára kényszerült.

Klein Dávid eddig hat különböző expedícióban négy 8000 méter feletti csúcs megmászásában vett részt. Rossz idő, illetve fagysérülés miatt ötször visszafordult, de a Gasherbrum (8035 méter) és a Cho Oyu (8201 méter) csúcsokat megmászta. A Mount Everesten 2005. tavaszán 8500 méterig jutott, de a cél előtt 350 méterrel egy vihar megállította, s feladta a küzdelmet.

A közlemény szerint Klein Dávid hajnali 2 óráig 8300 méterig jutott, majd folytatta az útját a csúcs felé. Hajnali ötkor már 8400 méteren volt, ám a szél miatt annyira fázott, hogy úgy döntött: nem kockáztat, és visszafordult. Reggel nyolcra ugyan kellemesebbre fordult az idő, ám Klein Dávid úgy ítélte meg, hogyha akkor indulna ismét felfelé, legkorábban délután kettőre érhetne a csúcsra és az már túl késő lenne. Így visszavonult az előretolt alaptáborig, hogy ott pihenjen.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!