Floyd Landis orvosa viccnek tartja a doppingvádat

MTI
2006.07.29. 14:50
A Tour de France amerikai győztesének, Floyd Landisnek az orvosa szerint egy háromhetes kerékpáros körversenyen semmi értelme tesztoszteront szedni, ezért viccnek nevezte a Phonak kerekese ellen felmerült doppingvádakat.

Landist a múlt vasárnap zárult viadal 17. szakaszán aratott győzelme után, Morzine-ben ellenőrizték és találtak mintájában a megengedettnél magasabb szintű tesztoszteront.

"A tesztoszteront testépítők használják, növeli az izom tömegét, mi értelme lenne egy kerékpárosnak ilyen tartalmú szert szednie. Egyébként pedig a dokumentáció szerint nem a tesztoszteron szintje volt magas, hanem a tesztoszteron epitesztoszteronhoz viszonyított mértéke, ami több dolog miatt is előfordulhatott" - érvelt egy amerikai talk-show-ban Brent Kay. "Az elmúlt pár napban rengeteg kollégámmal, személyi edzővel és más szakemberrel is beszélgettem, s mindegyikük egybehangzó véleménye az volt, hogy ez csak egy rossz vicc."

A 30 éves Landis a hír felröppenését követő napon telefonos sajtókonferenciát tartott, amelyen tagadta a vádakat, elmondta, hogy nem használt teljesítményfokozót, s a tesztoszteron szintjének megemelkedését minden bizonnyal a szervezete produkálta.

Amennyiben a versenyző B próbája is pozitív eredményt hoz, biztosan megfosztják első helyétől, s ő lesz a világ legnagyobb hagyományokkal rendelkező kerékpáros viadalának első olyan győztese, akit dopping miatt utólag diszkvalifikálnak. Amennyiben ez megtörténik, az eredetileg második spanyol Oscar Pereirót hirdetik ki bajnoknak.