Vb-negyedik a férfi párbajtőrcsapat, nyolcadik a női tőrcsapat

MTI
2006.10.05. 21:28

A franciák nyerték meg a férfi párbajtőrözők versenyét a torinói vívó-világbajnokságon, ezzel megvédték címüket. A magyar válogatott negyedik lett. A Kovács Iván, Imre Géza, Boczkó Gábor, Fekete Attila összeállítású - idén Európa-bajnok - csapat a dél-afrikaiak, a svédek és az olaszok legyőzésével jutott el az elődöntőig, ahol kikapott az olimpiai aranyérmes, címvédő francia alakulattól. Ezt követően került sor a bronzéremről döntő összecsapásra, amely egészen az utolsó pillanatokig kiegyenlített küzdelmet hozott: addig három tusnál nem volt egyszer sem nagyobb a különbség.

A női tőrcsapat a nyolcadik helyen végzett csütörtökön. A Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Újlaky Virginie összeállítású együttes a negyeddöntőben a világbajnok dél-koreai csapattól kapott ki, így a folytatásban az 5-8. helyért küzödtt.

A negyeddöntőben elszenvedett vereség után a további két összecsapásukat is elvesztették Mohamedék, a nyolcadik helyen végeztek. "Fegyelmezetlenül vívtak, ezért jöttek a vereségek - kezdte értékelését az MTI-nek Bernát Zoltán, a fegyvernem szövetségi kapitánya. - A dél-koreaiak ellen gyorsan lecseréltem Varga Gabit, mert azt megelőzően, a kanadaiakkal szemben nem volt meggyőző, és vereséggel kezdett. Később kiderült, hogy a mínusz tízzel záró Knapek Edina helyére kellett volna beküldenem Újlaky Virginie-t. Persze nem lehetett előre látni, hogy ki hogyan fog szerepelni. A következő meccsünkön, a franciák ellen Mohamed Aidának nem ment a vívás. Mindezzel együtt úgy is összegezhetnék, hogy kikaptunk a címvédő dél-koreaiaktól, majd a világranglistán éllovas franciáktól, végül pedig a tavaly ezüstérmes románoktól, ami végül is nem szégyen. Azért elégedettek nem vagyunk."

Pénteken a férfi kardozók és a női párbajtőrözők csapatversenyét rendezik.

Vívó-világbajnokság, Torino, férfi párbajtőr csapatverseny, eredmények
a döntőben: Franciaország-Spanyolország 42-41
a 32 között: Magyarország - Dél-afrikai Köztársaság 45-30
(Boczkó: plusz 7, Imre: plusz 6, Fekete: plusz 3, Kovács: mínusz 1)
a 16 között: Magyarország-Svédország 45-31
(Imre: plusz 9, Kovács: plusz 4, Boczkó: plusz 1, Fekete Attila nem vívott)
a negyeddöntőben: Magyarország-Olaszország 39-38
(Imre: plusz 2, Boczkó: 0, Kovács: mínusz 1, Fekete nem vívott) Franciaország-Lengyelország 45-44 Ukrajna-Oroszország 25-24 Spanyolország-Románia 45-39
az elődöntőben: Franciaország-Magyarország 45-33
(Fekete: plusz 2, Boczkó: mínusz 3, Imre: mínusz 5, Kovács: mínusz 6) Spanyolország-Ukrajna 45-44
a 3. helyért: Ukrajna-Magyarország 45-38
(Boczkó: plusz 6, Imre: mínusz 6, Kovács: mínusz hét, Fekete nem vívott)
A végeredmény, világbajnok: Franciaország (Fabrice Jeannet, Eric Boisse, Gauthier Grumier, Ulrich Robeiri) 2. Spanyolország (Marc Font, José Luis Abajo, Ignacio Canto, Eduardo Sepulveda Puerto) 3. Ukrajna (Dmitro Sumak, Dmitrij Karusenko, Bogdan Nyikisin, Makszim Hvoroszt) 4. Magyarország (Kovács Iván, Imre Géza, Boczkó Gábor, Fekete Attila)

Női tőrcsapat, eredmények:
a döntőben: Oroszország-Olaszország 23-22
az elődöntőben: Olaszország-Koreai Köztársaság 15-12 Oroszország-Lengyelország 40-38
a 3. helyért: Koreai Köztársaság-Lengyelország 43-28
a 16 között: Magyarország-Kanada 45-23
(Mohamed: plusz 14, Varga: plusz 3, Újlaky: plusz 3, Knapek: plusz 2)
a negyeddöntőben: Olaszország-Franciország 32-30 Koreai Köztársaság-Magyarország 45-34
(Mohamed: plusz 4, Újlaky: mínusz 2, Varga: mínusz 3, Knapek: mínusz 10 Lengyelország-Románia 45-18 Oroszország-Japán 40-24
az 5-8. helyért: Franciaország-Magyarország 41-38
(Varga: plusz 3, Újlaky: mínusz 2, Mohamed: mínusz 4, Knapek nem vívott)
a 7. helyért: Románia-Magyarország 45-38
(Újlaky: plusz 1, Mohamed: 0, Varga: mínusz 8, Knapek nem vívott)
A végeredmény, világbajnok: Oroszország (Szvetlana Bojko, Ajda Csanyajeva, Julija Hakimova, Janna Ruzavina) 2. Olaszország (Valentina Vezzali, Margherita Granbassi, Giovanna Trillini, Elisa Di Francisca) 3. Koreai Köztársaság (Jeon Hi Szok, Jung Gil Ok, Nam Hjun Hi, Szeo Mi Jung) ...8. Magyarország (Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Újlaky Virginie)