Tizedik világbajnoki címét nyerte Rezazadeh

MTI
2006.10.08. 15:53
Tizedik világbajnoki elsőségét ünnepelhette az irániak első számú súlyemelője, Hosszein Rezazadeh a Santo Domingóban rendezett sportági vb zárónapján, magyar idő szerint szombat éjjel.

A csaknem 163 kilóval mérlegelő perzsa óriás sikere azért is minősíthető egyedülállóan kiemelkedőnek, mert éppen a dominikai vb előtt tiltották el a 11 fős iráni válogatott kilenc tagját doppingolás miatt, míg a "tiszták" egyike Rezazadeh volt.

A 28 éves szupernehézsúlyú klasszis, nem mellesleg két olimpiai bajnoki cím és a plusz 105 kg-os kategória összes aktuális világcsúcsának birtokosa, Santo Domingóban is minden első helyet besepert: győzött szakításban 202, lökésben 246, összetettben pedig 448 kilóval, legfeljebb azért lehet - ha egyáltalán - hiányérzete, mert a rekordjaitól ezúttal jócskán elmaradt (összetettben például 24 kilóval). Ám a riválisok nem igazán kényszerítették rá, hogy roppant erejét teljes egészében mozgósítsa.

Ezzel együtt figyelemre méltó a 20 éves kínai Tung Feng (Dong Feng) alakítása, aki úgy lett lökésben második, összetettben pedig harmadik, hogy junior-világrekordokat állított fel 245, illetve 437 kilóval, s attól a 26 éves ukrán Artem Udasintól ragadta el mindkettőben a korosztályos csúcstartó titulusát, aki hat esztendeig őrizte elsőségét, s most a kínai előtt szerezte meg a szakítás és az összetett ezüstjét.