Zalán
6 °C
19 °C

Észak-Koreai sértésnek venné, ha Tokió olimpiát rendezhetne

MTI
2006.10.08. 16:13
A Koreai NDK úgy véli: "komoly megsértését" jelentené az egyetemes sportnak az, ha a japán főváros rendezhetné meg a 2016-os nyári olimpiát.

Az észak-koreai nézet szerint egy lehetséges tokiói rendezés növeli a félelmeket, hogy Japán házigazdaként büntetné a kommunista népi Korea sportolóit. Ez utóbbi megjegyzés utalás arra a szeptemberi történésre, amikor is Japán meggátolta a Világkupa-versenyre érkező észak-koreai műúszóküldöttség három tagjának beutazását a szigetországba, mire válaszul a KNDK visszaléptette teljes csapatát.

A mostani, élesen elutasító phenjani állásfoglalást a KNDK állami hírügynöksége, a KCNA tette közzé, bírálatát Japán új miniszterelnökének, Abe Sindzónak térségbeli körútjához igazítva. A kormányfő és kínai vendéglátója, Hu Csin-tao (Hu Jintao) államfő a vasárnapi pekingi tárgyalásai után kiadott közleményükben úgy fogalmaztak, hogy Kínát és Japánt "mélységesen aggasztja" egy lehetséges észak-koreai nukleáris kísérlet és a Koreai-félszigeten kialakult helyzet. A kommüniké szerint a felek ígéretet tettek arra, hogy közösen lépnek fel Phenjan visszatántorítása végett.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!