Gerzson
1 °C
10 °C

Észak-Koreai sértésnek venné, ha Tokió olimpiát rendezhetne

MTI
2006.10.08. 16:13
A Koreai NDK úgy véli: "komoly megsértését" jelentené az egyetemes sportnak az, ha a japán főváros rendezhetné meg a 2016-os nyári olimpiát.

Az észak-koreai nézet szerint egy lehetséges tokiói rendezés növeli a félelmeket, hogy Japán házigazdaként büntetné a kommunista népi Korea sportolóit. Ez utóbbi megjegyzés utalás arra a szeptemberi történésre, amikor is Japán meggátolta a Világkupa-versenyre érkező észak-koreai műúszóküldöttség három tagjának beutazását a szigetországba, mire válaszul a KNDK visszaléptette teljes csapatát.

A mostani, élesen elutasító phenjani állásfoglalást a KNDK állami hírügynöksége, a KCNA tette közzé, bírálatát Japán új miniszterelnökének, Abe Sindzónak térségbeli körútjához igazítva. A kormányfő és kínai vendéglátója, Hu Csin-tao (Hu Jintao) államfő a vasárnapi pekingi tárgyalásai után kiadott közleményükben úgy fogalmaztak, hogy Kínát és Japánt "mélységesen aggasztja" egy lehetséges észak-koreai nukleáris kísérlet és a Koreai-félszigeten kialakult helyzet. A kommüniké szerint a felek ígéretet tettek arra, hogy közösen lépnek fel Phenjan visszatántorítása végett.