Egy nappal korábban tudtak a váratlan doppingellenőrzésekről

MTI
2007.06.10. 17:54
A profi országúti kerékpáros csapatokat a laboratóriumok mindig egy nappal korábban értesítették a be nem jelentett, váratlan doppingellenőrzésekről, legalábbis ezt állítja Jesus Manzano korábbi versenyző.

A spanyol kerékpáros volt az első, aki 2004-ben a vérdoppingról a nyilvánosság előtt beszélt.

"A nemzetközi szövetség által akkreditált laborok mindig egy nappal korábban telefonon értesítettek minket és a többi csapatot is a váratlannak nevezett ellenőrzésekről, így mindig volt időnk felkészülni az ellenőrök érkezésére" - mondta Manzano a L'Equipe című francia sportlapnak. "A rendőrség 2003 óta több labor ellen is nyomozást folytat, ezek az intézetek azonban a mai napig zavartalanul működnek."

Manzano szerint a doppingdoktornak nevezett Eufemiano Fuentes is változatlanul tiltott szerekkel látja el a versenyzőket.

"Miért állt volna le? Hónapokig nyomoztak ellene, de semmit sem tudtak rá bizonyítani."

Manzano doppingolással vádolta meg honfitársát, Alejandro Valverdét is, akit a szakemberek a július 7-én kezdődő Tour de France egyik nagy esélyesének tartanak.

"Valverde sem kizárólag salátát és gyümölcsöt fogyasztott. Ő Fuentes egyik kiemelt ügyfele. Négy évvel ezelőtt Valverde a saját kocsijában szállította hűtőládában a versenyzők részére a lefagyasztott EPO-készítményeket."

A megvádolt kerékpáros úgy reagált, hogy Manzano nem mond igazat.