A rendőrség tisztázhatja a doppingoló brazil úszónőt

MTI
2007.11.13. 14:15

A brazil olimpia bizottság vezetői rendőrségi vizsgálatot kértek a doppingért elmarasztalt úszónő, Rebeca Gusmao ügyében. Azután fordultak a hatósághoz, hogy felmerült a gyanú: manipulálhatták a leggyorsabb brazil úszónő vizeletét, s a pozitívnak minősített minta nem is tőle származik.

Gusmao versenyzési jogát a nemzetközi sportági szövetség, a FINA a múlt héten azonnali hatállyal felfüggesztette, miután a Pán-amerikai Játékokon július 13-án elvégzett, s mostanra kiértékelt tesztje tiltott szer jelenlétét mutatta ki nála. Gusmaónál az anabolikus szteroidok közé tartozó tesztoszteront találtak.

A játékokon 50 és 100 méter gyorson aranyérmet nyerő, 22 éves sprinter tagadja bűnösségét. Azzal védekezik, hogy természetes úton válhatott pozitívvá doppingmintája, mivel szervezetének eleve magas a hormonszintje, amit ő nőgyógyászati okokkal magyaráz. Az abnormális "öntermelés" verziójához társult most az újabb szempont, az esetleges "idegenkezűségé", ami a brazil sporthatóságok szerint rendőri segítséggel esetleg tisztázhatja Gusmaót.