Júniusban döntenek Landis ügyében

MTI
2008.03.25. 09:36
Eredménytelenül zárult New Yorkban a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tárgyalása Floyd Landis amerikai kerékpáros ügyében, aki azért fellebbezett, mert doppingvétség miatt megfosztották 2006-os Tour de France-elsőségétől.

A nyilvánosság kizárásával lezajlott, ötnapos procedúra során 14 tanút hallgattak meg, ám a bíróság további bizonyítékokat vár április 18-ig. A CAS közlése szerint ítélet legkorábban júniusban várható.

A 32 éves kerekes - akinek ez az utolsó esélye arra, hogy visszaszerezze bajnoki címét - a tavalyelőtti Tour 17. szakasza után produkált pozitív mintát, szervezetében túl magas volt a tesztoszteronszint. Ezek után a USADA, az Egyesült Államok doppingellenes ügynöksége a versenyen levett hét, először negatív eredményt hozott mintáját is újraellenőriztette, és az egyik francia laboratóriumban - speciális módszerekkel - elvégzett vizsgálatok szintén magas tesztoszteron-értéket mutattak ki.

Az ártatlanságát hangoztató sportoló a laborban elkövetett hibáknak tulajdonította az eredményt, egy kaliforniai választott bíróság azonban szeptemberben vétkesnek találta őt. Ezt követően fosztották meg győzelmétől (a 2006-os Tour-győztes ezzel a spanyol Oscar Pereiro lett), és egyben kétéves eltiltással sújtották.

Landis volt a francia körverseny 105 éves történetében az első, akit győztesként diszkvalifikáltak.