8300 rendőr védi az olimpiai lángot

MTI
2008.04.25. 10:43
Nem kevesebb mint 8300 rendőrt fogja szavatolni vasárnap az olimpiai láng biztonságos útját világkörüli váltófutásának dél-koreai szakaszán, a helyi hatóságok pedig fogadkoznak, hogy szigorúan fel fognak lépni a rendbontókkal szemben.

Az olimpiai fáklya viszontagságos világkörüli útja során vasárnap este érkezik Szöulba. A dél-koreai rendőrség egyik illetékese közölte pénteken, hogy a 24 kilométeres távon megerősítik a biztonságot, és aki megpróbálja útját állni a stafétának, azt letartóztatják, és szigorúan megbüntetik.

A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet ázsiai kirendeltségének igazgatóhelyettese, Elaine Pearson felszólította pénteken Ri Mjong Bak dél-koreai elnököt, hogy az olimpiai láng megérkezése okán világítson rá a Kínában élő észak-koreai menekültek sanyarú sorsára is, és ne csak az Észak-Koreában élők jogaiért kardoskodjon.

Kínában feltételezések szerint több ezer észak-koreai bujkál. Ha a hatóságok látókörébe kerülnek, visszatoloncolják őket hazájukba, ahol börtön vár rájuk életveszélyes körülmények között.