Tóth Zsófia 11. a triatlonozók Európa-bajnokságán

MTI
2008.05.10. 18:31
A papírformának megfelelően a hazai közönség előtt szereplő Vanessa Fernandes nyerte a lisszaboni rövidtávú triatlon Európa-bajnokság női versenyét, a még mindig csak juniorkorú Tóth Zsófia élete első felnőtt világversenyén 11. lett.

A női rajtra ismét kisütött a nap, így ideális körülmények között rajtolt el a mezőny. A 1,5 km-es első szám nem a magyar várakozások szerint alakult, mert bár az oroszlányi tehetség a második bolyban kezdhette a kerékpározást, az olimpiai kvótáért harcoló Szabó Zita az utolsók között mászott ki a 18 fokos vízből.

A 40 kilométeres kerékpározás után ismét bizakodóbb lett a hangulat, hiszen a nyolckörös pálya feléhez érve a debreceni Szabó felért Tóth csoportjához. A 19 éves lány végig taktikusan tekert, a pálya kritikus részén, amikor 1 kilométeren belül tíz kanyar is van, mindig az élen haladt.

A 10 km-es futást a 18 fős élboly mögött 1:10 perccel kezdte meg a második csoport, közte Szabóval és Tóthtal. Utóbbi sorra előzte meg az első csoport gyengébb futóit, ugyanakkor Szabóból láthatóan sokat kivett a kerékpározás, és nem bírta a gyilkos tempót. Az Atlantico Csarnokba Tóth 11. helyen futott be és éppen előzni készült még egy riválisát, amikor a szervezők hibájából mindketten a depóba futottak. Az orosz versenyző hamarabb eszmélt, így ő lett a 10., de Tóth teljesítménye mindenképpen kiemelkedő, mivel újonc volt a felnőttek között.

A 28. helyen célba érő Szabó szempontjából pozitívum, hogy a finn Merja Kiviranta csak három hellyel előzte meg, így az olimpiai rangsorban nem esett vissza és már csak két versenyen - a madridi Világkupán és a vancouveri világbajnokságon - kell megőriznie helyét.

Eredmények:
nők: 1. Vanessa Fernandes (portugál) 2:05:46 ó 2. Nadia Cortassa (olasz) 2:06:26 3. Lisa Norden (svéd) 2:06:45 ...11. Tóth Zsófia 2:08:07 ...28. Szabó Zita 2:11:56