Kuttor Csaba feladta a triatlon-Eb-t

MTI
2008.05.10. 20:29
Taroltak a franciák a lisszaboni rövidtávú triatlon Európa-bajnokságon: a két junior szám után a férfiak versenyében is győztek, ráadásul kettős diadalt arattak, míg a magyarok közül Lipták Tamás 23. lett, Kuttor Csaba pedig feladta.

A 1,5 km úszás még nagyszerűen alakult a harmadik olimpiájáért harcoló Kuttornak, ugyanis 10. helyen jött ki a vízből, de debreceni honfitársának sem volt oka szégyenkezésre, ő a középmezőnyben kezdhette meg a 40 km-es kerékpározást és még éppen elcsípte az első boly végét.

A második számban Kuttor főleg az élmezőny közepén tekert, Lipták viszont a végén haladt és spórolt az erejével. A mintegy 40 fős csoport hét szökevényt elengedett, akik nagyszerűen összedolgozva közel kétpercesre növelték előnyüket, így szinte biztosra vehető volt, hogy közülük kerül ki a győztes.

A 10 km-es futás során Fredric Belaubre és Tony Moulai vívott nagy küzdelmet az aranyéremért, amelyet végül előbbi szerzett meg. A magyarok közül Lipták végig a 25. hely körül futott és végül 23. lett. Kuttor azonban saját bevallása szerint nagyon elfáradt és a zárószám második körében feladta a versenyt.

"Sorozatban hat versenyen vettem részt, tulajdonképpen az elmúlt hetekben csak versenyeztem és utaztam, edzésre nem sok idő jutott. Ez most ütött vissza. Teljesen elfáradtam a kerékpározás során, a futásra már nem maradt erőm" - mondta.

A magyar versenyző számára kedvezőtlen, hogy közvetlen riválisai jól szerepeltek, belga vetélytársa benne volt a szökésben, ő nyolcadik lett, míg luxemburgi ellenfele a 20. helyen ért célba. Ezt figyelembe véve Kuttor jelenleg biztosan nincs kvótás helyen, ugyanakkor öröm az ürömben, hogy Lipták megelőzte Európa-ranglistás főbb vetélytársait, így ha Kuttor nem tudja kvalifikálni magát a világranglista alapján, akkor ő, mint kvótához nem jutott nemzet képviselője jó eséllyel ott lehet a kínai fővárosban. Minden földrészről egy ilyen versenyző jut indulási joghoz az olimpián, ebben a versenyfutásban Brnóban rendezik az utolsó Európa Kupa-versenyt még ebben a hónapban. Lipták úgy érezte, ezúttal kihozta magából a maximumot.

Eredmények, férfiak: 1. Fredric Belaubre (francia) 1:53:03 ó 2. Tony Moulai (francia) 1:53:23 3. Olivier Marceau (svájci) 1:53:54 ...23. Lipták Tamás 1:56:31