Hét magyar döntős a kajak-kenu Eb-n

MTI
2008.05.15. 14:29
Az 1000 m-es és a női K-4 500 m-es előfutamokkal csütörtökön megkezdődött a milánói olimpiai kvalifikációs kajak-kenu Európa-bajnokság: a délelőtti program során három magyar egység egyből a fináléba kvalifikálta magát, négy számban pedig nem rendeztek előfutamokat. Az egyeseknél a kajakos Benedek Dalma rögtön az első előfutamba kapott besorolást, s bár már a harmadik hely is finálét ért, a magyar lapátforgató semmit nem bízott a véletlenre és hatalmas fölénnyel - több mint négy másodperces előnnyel - megnyerte versenyét.

A férfiak hasonló számában Kucsera Gábor végig vezetve elsőként haladt át a célvonalon, de helyezésének nem volt különösebb jelentősége, mert a mezőny nagysága miatt ebben a számban nem lehetett egyből továbbjutni, a futamok első hat helyezettje a pénteki középfutamba került. A kenusoknál a címvédő Vajda Attila csak másodikként ért célba francia riválisa mögött, s mivel itt csak a győzelem ért egyenes ági döntőbe jutást, ő is kénytelen lesz a középfutamban is vízre szállni.

Ezek a számok a pekingi kvótaszerzés szempontjából nem játszanak szerepet, a férfiak C-2-es és K-2-es száma azonban igen. Előbbiben a Sáfrán-testvérek, Mátyás ás Mihály imponálóan mutatkoztak be: magabiztosan nyerték a futamukat, s ezzel egyből biztosították a helyüket a végjátékban. A kajakosoknál a fiatal Tóth Dávidnak és Paumann Dánielnek ugyanakkor nem sikerült túl jól a debütálás: a duó negyedikként zárt, s mivel csak az első került egyből tovább, pénteken következhet számukra a középfutam.

A Paksy Tímea, Kozák Danuta, Benedek, Fazekas Krisztina összeállítású olimpiai távú, azaz 500 m-es kajaknégyes ezzel szemben a papírformának megfelelően szerepelt első pályáján: győzött, s így már készülhet az éremcsatára (ebben a számban sincs már lehetőség további kvótagyűjtésre). A délelőtti programot a férfi kajaknégyesek 500 m-es előfutama zárta volna, de ebben a számban a kevés nevező miatt végül csak finálét rendeznek. Ugyanez a helyzet a leghosszabb távon női K-2-ben (Medveczky Erika, Faldum Bereniké), női K-4-ben (Paksy, Fazekas, Benedek, Keresztesi Alexandra) és C-4-ben (Joób Márton, Balázs Péter, Sarudi Pál, Horváth Gábor), így ezek az egységek is majd csak a hétvégi döntőben szállnak vízre először.