Liszenkót két évre tiltották el

MTI
2008.05.20. 10:30
Doppingvétség miatt kétéves eltiltást kapott a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől (IAAF) Tatyjana Liszenko, a női kalapácsvetés világcsúcstartója.

Az orosz atlétát tavaly május 9-én, a Fekete-tenger partján fekvő Adler városában ellenőrizték a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) munkatársai, és a mintaelemzés során szervezetében egy olyan szerre bukkantak, amely blokkolja a női nemi hormonok termelődését.

A B-próba eredményét az augusztusi, oszakai világbajnokság előtt hozták nyilvánosságra, így a kalapácsvető kihagyta a vb-t. Az eredmény ismeretében elismerte a vétkét, ugyanakkor a felelősséget a válogatott vezetőedzőjére, az azóta már szintén eltiltott Valerij Kulicsenkóra hárította, mondván, tőle kapott olyan táplálékkiegészítőt, amely tartalmazta a tiltott összetevőt.

Az IAAF hivatalos határozatára várva az orosz szövetség már augusztusban felfüggesztette Liszenko versenyzési jogát. Az IAAF eltiltás 2009. július 14-ig szól. A döntés értelmében Liszenkónak a tavaly május 26-án, Szocsiban dobott 78,61 méteres eredménye érvénytelen, vagyis továbbra a 2006. augusztus 15-én Tallinnban ugyancsak általa elért 77,80 méteres dobás számít világcsúcsnak.