22 éves amatőr szívatja a golfvilág elitjét a British Openen

GettyImages-481344008
2015.07.20. 12:21

A 22 éves Paul Dunne éppen csak, hogy befejezte az utolsó évét az amerikai University of Alabama-Birminghamen (UAB), de mégis róla szól az egyik legmagasabban rangsorolt golfverseny, a British Open. Az ír golfozó ugyanis 3 forduló után -12-es mérleggel holtversenyben vezeti az összetettet a dél-afrikai Louis Oosthuizennel és az ausztrál Jason Day-jel. Csakhogy Dunne és a többiek között van egy óriási különbség:

ő amatőrként indult a versenyen.

A St. Andrewsban tartott brit nyílt golfbajnokságon ugyan folyamatosan cserélődött az élmezőny, de így is nagyon ritka, hogy egy amatőr álljon a legjobb mérleggel – olyannyira, hogy eddig csak három amatőrnek sikerült nyernie, az utolsónak, Bobby Jonesnak 1930-ban, de a U.S. Opent is 1933-ban nyerte meg utoljára amatőr versenyző.

Dunne, aki az amatőr világranglistán is csak a 80., pont az amatőr státusza miatt lehet kisebb gondban a torna végén, ha ugyanis nyer, egyetlen pennyt sem kap meg a 1,15 millió fontos (510 millió forint) fődíjból, azt ugyanis csak a profik nyerhetik meg. Az ír golfozó alighanem maga sem számított arra, hogy ilyen jó formában lesz majd csak, ugyanis azért indult amatőrként a versenyen, hogy a legrangosabb amatőr tornának is tartott Walker-kupán elindulhasson szeptemberben.

A második helyezett 653 ezer fontot, a harmadik 420 ezret kap, de még az első 15-ben záró versenyzők is legalább 96 ezer fontot nyernek.

Dunne magyar idő szerint fél 4-kor kezdi meg az utolsó kört a dél-afrikai Oosthuizennel párban.