Kvóta nélkül zártak a magyarok az evezős-vb-n

2015.09.03. 13:28

Hasonlóan a másik két, kvótáért érkezett magyar egységhez, a Papp Gergely, Pétervári-Molnár Bendegúz normálsúlyú kétpárevezős sem jutott be a legjobb 12 közé a franciaországi Aiguebelette tavon zajló, olimpiai kvalifikációs evezős világbajnokságon, így a küldöttség riói indulási jog nélkül zár. 

A duó utolsó lett csütörtöki negyeddöntőjében. Ahhoz, hogy esély maradjon az ötkarikás kvóta kiharcolására, a magyar hajónak az első három között kellett volna végeznie futamában, mivel ez ért középdöntős folytatást. Ebben a számban is az első 11 helyezett szerez indulási jogot a jövő évi játékokra.

    Pappék így a Galambos Péter, Matyasovszki Dániel könnyűsúlyú kétpárevezőshöz és a Simon Béla, Juhász Adrián normálsúlyú kormányos nélküli ketteshez hasonlóan az alsó ágon folytatják vb-szereplésüket, s a legjobb esetben is csak a 13. helyen végezhetnek. Utóbbi két egység már csütörtökön teljesítette újabb pályáját, mindkét kettős negyedik helyen ért célba, így pénteken egyformán a D döntőben szállnak vízre, ahol a tét a 19-24. hely. 

    A nemzetközi szövetség honlapja szerint az ötkarikás műsorban nem szereplő könnyűsúlyú egypárevezős számban versenyző Csepregi Gábor csütörtökön negyedik lett középdöntőjében, így éppen lemaradt a legjobb hat közé jutásról. Hasonlóan a Csiszár Péter, Szlovák Bence, Tamás Bence, Fiala Balázs összeállítású könnyűsúlyú négypárevezős egységhez, pénteken ő is a B döntőben zárja majd vb-szereplését.

    Olimpiai kvótaszerzésre még jövő májusban, Luzernben lesz lehetősége az európai versenyzőknek, ott azonban minden számban már csak néhány indulási jog talál gazdára.