Megvágják a riói olimpia költségvetését

2015.10.06. 18:19

jövő évi riói olimpia szervezői a Brazíliát sújtó mély gazdasági recesszió miatt úgy döntöttek, csökkentik a játékok költségvetését. A szervezők a nyitó- és záróünnepségre fordított kiadásokat, a nyomtatott anyagok, valamint a több tucat tesztversenyeken részt vevő alkalmazottak számát csökkentik.

Sidney Levy, a szervezőbizottság vezérigazgatója elmondta: nagyon szigorú költségvetésről van szó, azonban a nélkülözhetetlen dolgokban nem kötnek kompromisszumot.  

A szervezőbizottság költségvetése 7,4 milliárd reál (525 milliárd forint) marad, ami a játékok lebonyolítását fedezi, nem foglalja magában a szükséges infrastrukturális fejlesztéseket, csarnokok, autópályák építését, írja az MTI. 

Bevétel a jegyeladásokból, helyi szponzoroktól, ajándéktárgyak és közvetítési jogok értékesítéséből származik, míg a legnagyobb hozzájárulást a Nemzetközi Olimpiai Bizottság adja.

A brazil nemzeti valuta, a reál tavaly óta 70 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben, az országban 10 százalékos az infláció. Elemzők várakozása szerint a gazdaság a játékok alatt is mély recesszióban marad.

További problémát jelent, hogy a vitorlázás, evezés, kajak-kenu, triatlon és a nyíltvízi úszás versenyek helyszínéül szolgáló vizek vírussal és baktériumokkal erősen szennyezettek, egyelőre csak szükségmegoldások születtek a helyzet kezelésére. A szervezők szerint a sportolók nincsenek veszélynek kitéve.