Kedvező sorsolás a női röplabda-Eb-re

2015.10.31. 14:14

A lengyel és a finn csapat, valamint egy előselejtezőből érkező ellenfél vár a magyar női röplabda-válogatottra a 2017-es Európa-bajnokság selejtezőjében.

    Az Eb-n 28 év szünet után idén ismét résztvevő és a nyolcaddöntőben búcsúzó magyar női együttes az Európai Röplabda Szövetség (CEV) luxembourgi központjában szombaton elkészített sorsolás alapján a C csoportban Lengyelországgal, Finnországgal, valamint egy előselejtezős riválissal - Dániával, Svédországgal, Észtországgal vagy Luxemburggal - találkozik.
    A csoportból az első helyezett közvetlenül kijut a 2017-ben, Azerbajdzsánban és Grúziában rendezendő Európa-bajnokságra, a második pedig pótselejtezőt játszhat. A magyar csapat jövő ősszel kapcsolódik be a kvalifikációs sorozatba.
    A lengyel női válogatott a 2000-es évek közepén Európa egyik legjobbja volt, 2003 és 2009 között mind a négy Eb-n elődöntős volt, de manapság nem tartozik a kontinens közvetlen élmezőnyéhez.
    A magyar férfiválogatottnak előselejtezőt kell játszania a 2017-es lengyelországi torna selejtezősorozatában. A 3. csoportban Izrael, Norvégia és Anglia együttese lesz az ellenfél, a kvartettből csak az első helyezett jut tovább.
    A jövő évi, női junior Európa-bajnokságra való kijutásért a magyaroknak nem kell selejtezőt játszaniuk, mert győri helyszínnel - a szlovákiai Nyitra mellett - a döntő torna társházigazdái lesznek.
    A magyar férfi junior-válogatott az ifjúsági Eb-győztes lengyel, a negyedik helyezett német, továbbá a dán csapattal együtt a D jelű csoportba került a 2016-os, bulgáriai kontinenstorna selejtezőjében. Az első helyezett kijut az Eb-re, a második pedig pótselejtezőt vívhat.