Győrben osztják ki az utolsó olimpiai helyeket

2016.02.18. 22:21

A végleges nevezések alapján 46 ország 593 versenyzője vesz részt a jövő heti, győri 10 méteres sportlövő Európa-bajnokságon, a sportág utolsó riói kvótaszerző versenyén, tudósított az MTI.

    A szerdán kezdődő és szombaton záruló Eb sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a magyar csapat maximális létszámú, 36 fős lesz.

A versenyzőkkel szemben négy-öt érem az elvárás, illetve további döntős szereplésekre, és nem utolsósorban egy olimpiai kvóta megszerzésére is számít a szakvezetés.
    Győrik Csaba szövetségi kapitány azt emelte ki, hogy a remélt újabb indulási joggal hatra nőne a Rióban szereplő magyar sportlövők száma, ami a szövetség előzetes elvárásainak - 3-6 kvóta - a maximuma.

A kapitány a remélt kvótára a női légpuskásoknál látja a legnagyobb esélyt, de az utóbbi időben a férfi és női légpisztolyosoknál is értek el olyan eredményeket a magyarok, amelyekkel meg lehet szerezni a riói repülőjegyet.

Az Eb negyedik olimpiai számában, férfi légpuskában a kvóta szempontjából már nincs tétje a versenynek a hazai lövők számára, Sidi Péter és Péni István révén ugyanis Magyarország már begyűjtötte a maximálisan elérhető két kvalifikációt.

Az egyik legnagyobb magyar kvótaesélyes, a 2014-es Eb-győztes puskás, Miskolczi Julianna elmondta, ezen a versenyen nem a helyezés, hanem az olimpiai hely kivívása a legfontosabb a számára. Megjegyezte, tapasztalatai alapján akár az is elképzelhető, hogy még döntős eredmény sem kell majd ahhoz, hogy a számonként kiosztandó három kvóta egyikét megszerezze valaki, a döntőbe kerülés pedig már szinte biztosan elég lehet.

A négynapos Eb-n az alapversenyeket az Audi Arénában, míg a finálékat a közvetlenül mellette található Magvassy Mihály Sportcsarnokban rendezik meg.

Sinka László, a szövetség főtitkára, az Eb szervező bizottságának elnöke elmondta: egy éve dolgoznak azért, hogy a viadalt magas színvonalon tudják megrendezni. Hozzátette, a kiváló rendezés kötelességük is, többek között azért, mert ez a verseny is segíthet a 2024-es olimpia rendezéséért folytatott küzdelemben. Egy jól sikerült Eb híre a magyar pályázat felé fordíthat olyat is, aki szavazati joggal bír a 2017-es helyszínkijelölő voksoláson. Amint mondta, a cél, hogy a vendégeket maximálisan kiszolgálják, s mindenki elégedetten távozzon majd Győrből.