A Magyar Triatlon Szövetség közép-európai kupasorozatot indít

2016.07.04. 16:14

Magyarországon egyedülálló, közös sajtótájékoztatót tartott Marisol Casado, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) elnöke, Renato Bertrandi, az Európai Triatlon Szövetség (ETU) elnöke és dr. Bátorfi Béla, a házigazda Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) elnöke, valamint Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár (Emmi). A sajtótájékoztatón bemutatták a riói nyári olimpián résztvevő magyar triatlon csapatot, amely minden idők legjobb magyar triatlonsport eredményeként négy fővel képviselheti Magyarországot Brazíliában, valamint bejelentették a Magyar Triatlon Szövetség által indított TriBest_TriFest Közép-Európai Regionális Triatlon Kupasorozatot is.

A hazai, a nemzetközi és az európai triatlon szövetségek közötti egyeztetéseknek köszönhetően Budapest rendezheti meg a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) Versenyrendezői Világkonferenciáját 2017 tavaszán - jelentette be a sajtótájékoztatón Marisol Casado. A konferencia egyúttal arra is kiváló alkalmat jelenthet, hogy a 2024-es olimpiai pályázatok 2017. szeptemberi limai elbírálása előtt Budapestre látogathasson a Nemzetközi Triatlon Szövetség elnöke, aki egyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja is.

A sajtótájékoztatón Szabó Zita, a Magyar Triatlon Szövetség főtitkára és csapatvezető bemutatta a riói olimpián résztvevő magyar triatloncsapatot. A riói játékokon négy magyar versenyző is képviselheti Magyarországot, a nemzetközi szövetség rangsorában ifj. Faldum Gábor, Kovács Zsófia, Tóth Tamás és Vanek Margit is kvótát érő helyet ért el. 

Marisol Casadi elmondta, hogy „a magyarországi triatlonsport fejlődése látványos, s amilyen látványos, olyan sikeres is. Ebben a sportolók, az egyesületek és a nemzeti szövetség munkája is benne van. Ez dicséretes.” Casado elnök asszony bejelentette, hogy az ITU Versenybírói konferenciáját 2017 tavaszán Magyarországon rendezik, a Magyar Triatlon Szövetség közreműködésével.

Renato Bertrandi, az ETU elnöke rámutatott: „A riói olimpiára 21 európai országból 43 olimpikon kvalifikált Európából, ebből 4 magyar versenyző. Ez igazán nagyszerű teljesítmény!” – mondta.

A hazai versenyek színvonalának emelése érdekében, a Magyar Triatlon Szövetség hagyományteremtő céllal Közép-Európai Triatlon Kupasorozatot (TriBest_TriFest) alapított. Az Európában is egyedülálló kezdeményezéshez Ausztria, Horvátország, Románia, Szlovákia és Szerbia is csatlakozott, így a körverseny hazai állomásai mellett a partner országokban is tartanak futamokat. A regionális kupasorozat mind az utánpótláskorú, mind a felnőtt versenyzőknek lehetőséget teremt nemzetközi színvonalú versenyeken való szereplésre.

A Magyar Triatlon Szövetség megpályázza az ETU U23-as Európa-bajnokság 2017-es megrendezési jogát – jelentette be dr. Bátorfi Béla a sajtótájékoztatón. „A Magyar Triatlon Szövetség támogatásával és közreműködésével Magyarországon rendezett nemzetközi versenyek hozzájárulnak a hazai versenyek minőségének javulásához, az élsportban, az utánpótlás sportban és a szabadidő sportban egyaránt, legyen az profi vagy amatőr verseny. A hazai triatlonsport számára a nemzetközi színvonalú és nemzetközi minőségű mezőnyt felvonultató versenyek törvényes és szabályos megrendezése rendkívül jelentőséggel bír” – mondta az MTSZ elnöke.