Negyeddöntős a Madarász, Pergel duó

2016.10.21. 13:16

A három magyar vagy részben magyar kettős közül a Madarász Dóra, Pergel Szandra duó vette sikerrel a párosverseny péntek délelőtti nyolcaddöntőjét a budapesti asztalitenisz Európa-bajnokságon. A Póta Georgina, Matilda Ekholm és a Szudi Ádám, Lakatos Tamás egység búcsúzott, írta az MTI.

A hazaiak közül elsőként az ötödik helyen kiemelt Madarász, Pergel duót szólították asztalhoz, ellenfelük a Camelia Iacob és a romániai magyar Szőcs Bernadette alkotta páros volt. A meccset szinte végig a hazai kettős irányította, csak a harmadik és az ötödik szett alakult szorosan, ezt a rivális nyerte, de aztán a hatodikban Madarászék mindössze egy pontot engedélyeztek a vetélytársnak, s ezzel meg is nyerték a találkozót.

Szombaton délelőtt az első kiemelt orosz Polina Mihajlova, Marija Dolgih duót elbúcsúztató luxemburgi Sarah De Nutte, Ni Xia Lian páros lesz Pergelék ellenfele az elődöntőbe jutásért, egyben az éremért.

"Tavaly a védekező stílusú oroszoktól kaptunk ki a nyolcaddöntőben az Eb-n, most örülünk, hogy elkerüljük őket - mondta az MTI-nek Pergel Szandra. - Szerintem jól jártunk azzal, hogy a luxemburgiakat kaptuk, ellenük több sanszunk van. Bár csütörtökön kikapott Nitől, Dóri érezte ellene a játékot, De Nutte pedig nem annyira kellemetlen stílusú, mint ő. Nagyon jó lenne érmet szerezni!"

Póta és svéd játékostársa, Ekholm a szlovák Barbora Balazovával és a cseh Hana Matelovával csapott össze a nyolcaddöntőben, s az első szett megnyerése után csak szenvedett. Az ellenfél fordított, s bár 1-3 után még szépített a nyolcadikként rangsorolt magyar, svéd duó, a szlovák, cseh kettős került a legjobb nyolc közé.

"Továbbra is azt tudom mondani, hogy a mostani Eb-n használt labda miatt nem érvényesül a játékunk. - mondta az MTI-nek Póta Georgina. - Pörgetünk, de nincs fals a labdában, így a nagyon erős Balazova könnyedén bombázta vissza a térfelünkre. Matilda és én is technikásak vagyunk, ez ezen a mérkőzésen sem jött ki. Sajnálom, de csalódott nem vagyok, mert még nem játszunk együtt hosszú ideje, idő kell, amíg egy új páros beérik."

A férfiaknál a 2013-ban ifjúsági Európa-bajnok Lakatos, Szudi kettősre egy igazi nagyágyú, az első helyen kiemelt, címvédő Stefan Fegerl, Joao Monteiro osztrák, portugál páros várt a legjobb 16 között. A magyarok bátran játszottak, szinte minden szettben vezettek, a másodikat és az ötödiket meg is nyerték, a hatodikban pedig labdájuk volt a 3-3-hoz, de végül érvényesült papírforma, s a tavalyi győztes jutott a negyeddöntőbe.

A magyar férfiak számára ezzel befejeződött az Eb.

A Tüskecsarnokban zajló, vasárnapig tartó egyéni kontinensviadalon 44 ország 254 játékosa, köztük 12 magyar versenyzett, illetve versenyez.

Eredmények:

női páros, nyolcaddöntő:

Madarász Dóra, Pergel Szandra-Camelia Iacob, Bernadette Szőcs (román) 4-2 (4, 4, -11, 9, -10, 1)

Barbora Balazova, Hana Matelova (szlovák, cseh)-Póta Georgina, Matilda Ekholm (magyar, svéd) 4-2 (-7, 5, 11, 6, -6, 7)

férfi páros, nyolcaddöntő:

Stefan Fegerl, Joao Monteiro (osztrák, portugál)-Szudi Ádám, Lakatos Tamás 4-2 (10, -12, 7, 8, -9, 10)

A svéd Mattias Karlsson, Matilda Ekholm duó és a Monteiro házaspár, a portugál Joao és a román Daniela Dodean Monteiro jutott be a vegyes párosok péntek esti döntőjébe a budapesti asztalitenisz Európa-bajnokságon.

A Tüskecsarnokban zajló, vasárnapig tartó kontinensviadal első elődöntőiben Monteiróék Ovidiu Ionescu és a romániai magyar Szőcs Bernadette kettősét verték magabiztosan, a svédek pedig a szám korábbi négyszeres Európa-bajnokainál, az első helyen kiemelt szerb Aleksandar Karakasevicnél és litván Ruta Paskauskienénél bizonyultak jobbnak. Utóbbi duó a nyolcaddöntőben a Szudi Ádám, Pergel Szandra, a legjobb nyolc között pedig az Oláh Benedek, Póta Georgina párost búcsúztatta.

A döntőt 21.15 órától rendezik.

Vegyes páros, elődöntő:

Mattias Karlsson, Matilda Ekholm (svéd)-Aleksandar Karakasevic, Ruta Paskauskiene (szerb, litván) 3-1 (9, -8, 12, 9)

Joao Monteiro, Daniela Dodean Monteiro (portugál, román)-Ovidiu Ionescu, Bernadette Szőcs (román) 3-0 (9, 6, 8)

A vesztesek bronzérmesek.

később:

női egyes, 2. forduló (a 16 közé jutásért):

Lovas Petra-Daniela Dodean Monteiro (román) 14.00

Pergel Szandra-Li Jie (holland) 14.50

Póta Georgina-Irina Ciobanu (román) 16.30

vegyes páros, döntő 21.15