Lemondott az orosz sportminiszter-helyettes

2016.10.24. 17:13

Lemondott Jurij Nagornih orosz sportminiszter-helyettes, aki érintett volt az ország sportolóit érintő doppingbotrányban, tudósított az MTI.

Az orosz kormány honlapjának beszámolója nem tett említést a Nagornihot állásában még júniusban Vlagyimir Putyin elnök függesztette fel Natalija Zselanova doppingügyi miniszteri tanácsadóval együtt, az úgynevezett McLaren-jelentés nyomán.

Ebben az akkori sportminiszter-helyettest kulcsszereplőnek nevezte a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott független bizottság, amely azt állapította meg, hogy Oroszországban 2011 és 2015 között 30 sportágban 643 esetben alkalmazták a pozitív teszteredmények elleplezését szolgáló rendszert. Nagornih a jelentés szerint rendszeresen értesítést kapott a pozitív doppingesetekről, s döntést hozott arról, "ki látná hasznát az ügy elkendőzésének és ki nem".

Orosz súlyemelők és atléták - egy kivétellel - a doppingbotrány miatt nem is vehettek részt a riói olimpián, és a többi sportágban is csak a nemzetközi szövetségek egyéni elbírálása alapján indulhattak. A riói paralimpiáról pedig - csakúgy mint a 2018-as téli paralimpiáról - valamennyi orosz sportolót kizárták.

Az orosz kormány honlapjának beszámolója nem tett említést a doppingbotrányról, csak annyit jegyzett meg, Nagorih maga kérte leváltását, amelyet Dmitrij Medvegyev kormányfő aláírt.

Nagornih korábbi felettesét, Vitalij Mutkót múlt szerdán léptették elő sportminiszterből a sportért, turizmusért és ifjúságpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettessé. Mutkót a WADA jelentéstevője, Richard McLaren azzal vádolta meg, szintén szerepet játszott a doppingügyekben.