Már megint megbukott egy orosz súlyemelő

2017.01.13. 22:16

Hadzsimurat Akkajev az újabb orosz súlyemelő, aki megbukott a 2012-es londoni olimpián levett minták újraelemzésekor, amit a Nemzetközi Olimpiai Bizottság rendelt el még tavaly.

A budapesti székhelyű Nemzetközi Súlyemelő Szövetség honlapjának pénteki közlése szerint Akkajev versenyzési jogát - ügyének végleges lezárásáig - ideiglenesen felfüggesztették.

A 2011-ben világbajnok orosz sportolónak röviddel a londoni játékok kezdete előtt levett mintájában a tiltott szerek közé tartozó anabolikus szteroid nyomaira bukkantak. Akkajev sérülésre hivatkozva még az olimpiai szereplése előtt visszalépett a 105 kilósok versenyétől.

31 éves Akkajevnek korábban is volt már doppingügye: a 94 kilogrammos kategóriában a 2008-as pekingi olimpián kiérdemelt bronzérmét a NOB elvette, ugyanakkor a 2004-es nyári játékokon, ugyanebben a súlycsoportban szerzett ezüstérmét megtarthatta, írja az MTI. 

pozitív esetek közel fele (41) a súlyemelésben volt, ami a fentebbieket nézve, nem is meglepetés, az izomtömegnövelés az emelőknél a legfontosabb, szteroidon kívül mást értelmetlen is lenne szedniük.

A második helyen az atlétika áll, de itt is jellemző, hogy erőt, erő-állóképességet igénylő számokban (sprintek, dobások, ugrások) indulók buktak le. A harmadik a fertőzöttségi listán a birkózás lett, érthető, itt is az erőnövelés volt a cél.