Könnyű győzelemmel nyitott a hokiválogatott

2006.04.26. 19:10
A britek ellen 4-3-ra nyertek Ocskayék, de a vége a kelleténél nehezebb lett a divízió I-es világbajnokságon.

A tavalyi, debreceni divízió I-es jégkorong-világbajnokságon a jó rajt után Nagy-Britannia válogatottja állította meg az A-csoportba igyekvő hazai csapatot. Most a magyar csapat háza táján nincs szó az elitkategória eléréséről, és Ocskay Gáborék épp a britek ellen kezdtek az amiens-i tornán.

Egyszer tudtak egyenlíteni a britek

A kemény és sportszerűtlen britek gyorsan többször emberhátrányba kerültek, és a harmadik ilyen szituációban Ocskay szép keresztpasszából Gröschl Tamás megszerezte a vezetést (1-0). Később Kangyal Balázs büntetése alatt a rivális is veszélyeztetett, Szuper Levente azonban látványos mozdulattal hárított.

A második harmadot jól kezdték a britek, és noha a magyar kapus jól védett, a harmadik ziccernél már ő sem segíthetett. Matthew Myers emberelőnyben lopta a távolságot, és közelről a rövid sarokba lőtt (1-1). Az egyenlítés után felpörgött Pat Cortina alakulata, sorra dolgozta ki a helyzeteket. Aztán a 29. percben Szuper indította Vas Mártont, aki tovább passzolt a cserepadról berobbanó Kovács Csabának, a fiatal csatár pedig elhúzta az amúgy remekül védő Murphy mellett a pakkot, és higgadtan a hálóba emelt (2-1). A folytatásban is a magyarok akarata érvényesült.

Felemás záróharmad

A záró játékrész elején is maradt a lendületből, és Sille átadását Ocskay tette a léc alá (3-1). Pedig nehéz dolga volt, mert a korong pattogott. Aztán 1:39 perc múlva Ladányi passzát Vas kapásból bombázta a hálóba (4-1).

A hátralévő tíz percben egyszer kettős emberelőnybe került a szigetországi alakulat, amely előbb a felső lécet találta el, majd az 57. percben Phillips kísérlete Szuperről bepattant. A szimpla hátrányban Shields is betalált, így a hajrá ismét izgalmassá vált. Két és fél perccel a befejezés előtt lement a brit kapus, helyére egy mezőnyjátékos érkezett, de komolyabb helyzet már nem akadt.

Értékes győzelemmel nyitott a Cortina együttese, amely 57 percig remekül játszott, a hajrát elrontotta ugyan, de végül megérdemelten szerezte meg a két pontot.

Izrael ellen szerdán

A magyarok szerdán a divízió II-ből feljutott, több honosított orosz játékossal felálló, a németektől elszenvedett 11-2-es vereséggel kezdő izraeli gárdával találkoznak. Az csak hétfőn este derül ki, hogy pontosan hány órakor lesz a meccs - nagy valószínűséggel délután fél ötkor.

Divízió I-es világbajnokság, Amiens, Franciaország, 1. forduló

Magyarország - Nagy-Britannia 4-3 (1-0, 1-1, 2-2)
Gól: Gröschl (10.), Kovács (29.), Ocskay (45.), Vas (47.), illetve M. Myers (23.), Phillips (57.), Shields (58.)
Németország-Izrael 11-2 (6-0, 3-0, 2-2)
Franciaország-Japán 4-1 (2-0, 2-1, 0-0)