Fordulatos döntetlen a franciák ellen

2006.04.27. 22:22
A magyar jégkorong-válogatott kétszer is hátrányba került az Amiens-ben zajló divízió I-es világbajnokságon a házigazda franciák ellen, a hajrában hősiesen védekezve kivívta a 3-3-as döntetlent, így feljutási reményeit életben tartotta. A magyarok egyszer sem játszhattak emberelőnyben, Pat Cortina kapitány nem véletlenül kérte számon a jégre sétálva a meccs után a szlovák játékvezetőt.
Közel telt háznyi közönség várta a házigazda francia és a magyar jégkorong-válogatott mérkőzését a divízió I-es világbajnokság harmadik játéknapján. Mindkét válogatott megnyerte az eddigi két mérkőzését, így a tét az volt, hogy melyik csapat képes tartani a lépést az eddigi száz százalékos teljesítményt nyújtó németekkel.

Azonnal kihasználták az emberelőnyt a franciák

Az első lövéssel a magyarok próbálkoztak, de a folytatásban Szupernek kétszer is bravúrt kellett bemutatnia. A tizenkettedik percben már ő is tehetetlen volt, egy emberelőnyös helyzetnél azt hitte, hogy az első lövés után a háta alatt van a korong, de tévedett, a jól érkező Francois Rozenthal pedig közelről a léc alá emelt.

A franciák fölénye állandósult, alig akadt olyan perc, hogy Szupernek ne lett volna dolga, aztán kevéssel a játékrész vége előtt teljesen váratlanul, első tudatos egyszersmind tetszetős támadását kihasználva egyenlített a magyar csapat.

Ladányi álomszerűen kezdte a második harmadot

Palkovics vitte be a korongot a francia harmadba, két védő között továbbpasszolt a remek ütemben és egyedül érkező Ocskay három méterről a kapus lába között a hálóba vágta a korongot.

A második harmad még az előzőnél is váratlanabb magyar góllal kezdődött, egy korongszerzés után Ladányi nagyon higgadtan és precízen lőtte a jobb alsó sarokba egy védő és a kapus mellett is a pakkot.

Barin két góllal fordított

Az örömünk azonban nem tartott sokáig, mert Barin előbb egy szerencsés gólt ütött, aztán egy szemfüleset. Éles szögből leadott lövése után Szélig lábai között felperdült a korong, ami Szuper felett a kapuba hullott. A harmad felénél pedig egy szélről tökéletes belőtt korongot egy méterről, Sillét megelőzve csúsztatott a jobb sarokba.

A záróharmad elején két nagy magyar helyzet maradt ki, a francia kapus, Henry a pörgő koronghoz furcsán ért hozzá, Hoffmant is meglepte ez a mozdulat valamelyest, és hogy elé került, de nem tudta a sarokba juttatni. Aztán Palkovics igen önzetlenül továbbított Gröschl elé, aki a rövid sarkot vette célba, de a korong nem fért be a kapuba.

Palkovics szerezte az újabb egyenlítő gólt

A hetedik percben a franciák ziccert hibáztak - Tardif kissé határozatlan volt -, ezek után kapuja nagy nyomás alá került Szuper kapuja, néhány másodperc alatt háromszor kellett hárítania.

Az átmeneti kihagyás után a magyarok irányították a játékot, Ocskay pontos középre adása után Palkovics szemben a kapuval senkitől sem zavartatva a kapuba vágta a korongot.

Cortina panaszkodott

A hajrá egyértelműen a franciáké volt, még akkor is, ha az utolsó lövés a magyarok legjobbjának választott Ocskay nevéhez fűződött. A döntetlen igazságosnak mondható, igaz a franciák kétszer is emberelőnyben játszhattak, míg a magyarok egyszer sem. Pat Cortina a jégre sétálva tette ezt szóvá a szlovák játékvezetőnél, aki érthetetlenül védte a hazai csapatot.

A magyar társulat feljutási reményei életben maradtak, a németeket az aranyéremért mindenképpen le kell győzni - csodaszámba menne az a győzelem -, mert a tavaly még az elitosztályban szereplő rivális simán, nyolc góllal verte az angolokat, így továbbra is pontveszteség nélkül áll. A magyar legénység a második helyet viszont elcsípheti.