Váratlan vereségével lecsúszott a dobogóról a magyar csapat

2006.04.30. 20:17
A negyedik helyen végzett a magyar válogatott az amiens-i divízió I-es jégkorong-világbajnokságon, miután a záró fordulóban 6-3-ra kikapott a japán csapattól. A tavalyi bronzérem után idén egy erősebb csoportban már nem sikerült dobogóra állnia Pat Cortina csapatának, amelyik elfáradt a befejező találkozóra.
Az eredmények szombati alakulása után tudni lehetett, ha a magyar válogatott pontot szerez Japán ellen, akkor a harmadiknál rosszabb helyen nem végezhet. Erre minden esély adott volt, hiszen az előző két mérkőzésükön - a franciák és a németek ellen - a japánok még gólt sem lőttek (3-0 és 7-0). Egy esetleges vereség negyedik pozíciót ért. A legutóbbi világbajnokságon a mieink 3-0-ra verték az ázsiai társulatot.

Ladányi álompasszával kezdődött

Kivédekezett emberhátrány után remek góllal szerzett vezetést a magyar gárda: Ladányi, ahogy visszatért a büntetőpadról, lövés helyett kifogástalan passzt adott Kovácsnak, akinek nem okozott gondot az üres kapuba továbbítani.

Hamarosan Peterdit állították ki, és ezt már kihasználták a japánok. A védők nem tudtak felszabadítani, Ueno pedig úgy emelt a bal felső sarokba, hogy Budai nem látott semmit. A székesfehérvári hálóőrnek ez volt az első bekapott gólja a vb-n.

Érvénytelenített magyar gól

Fordíthatott volna az ázsiai együttes, ám Nisivaki kísérletét védte Budai. A szünet előtti percben Horváth bombázott a hálóba, ám az ukrán bíró érvénytelenítette a találatot, mert Palkovics zavarta a kapust.

A második harmad elején létszámfölényben a rivális öt komoly ziccert is kidolgozott, ám Budai remekelt. Aztán - amikor a magyarok kerültek emberelőnybe - Ocskay szépen húzta magára a védőket, passzát Palkovics korcsolyával maga elé tette, és gyors mozdulattal betalált.

Belendültek a fáradó magyarok ellen a japánok

Az öt nap alatt negyedik összecsapását vívó magyarok lassan fáradni kezdtek, és a következő tíz percben három gólt is kaptak: előbb egy kapu előtti kavarodásnál Ogava egyedül maradt, és a fekvő Budai mellett nem hibázott.

Később Budai megfogta Szato szólóját, ám amikor Obara került elé, a japán csatár berúgta a korongot, s noha ez szabálytalan, a bíró mégis megadta a találatot. Negyvenhárom másodperccel a pihenő előtt Szaito Takesi Svasznek ölelése közepette a magyar kapus lába fölött szerezte a negyedik japán gólt.

Szupert is felavatták

A záró felvonásra Budait Szuper váltotta a kapuban, de a 45. percben őt is felavatták: Jule emberelőnyben a jobb sarokba bombázott. Lélekben is feladta a magyar válogatott, és az ázsiaiak emberhátrányban kiugrás után növelték a különbséget Szato révén. Ladányi előtt azért adódott helyzet, Kikucsi nagyot védett vetődve. A hajrában még Vas villant, gyors lövése vágódott a léc alá, Palkovics pedig tovább faraghatott volna a hátrányból, de a pakk a felső lécről kipattant.

A magyarok alapvetően dicséretet érdemelnek a vb-n nyújtott teljesítményükért, azonban a német és a francia válogatott elleni erőn felüli teljesítmény sok energiát kivett a játékosokból, és emiatt aztán a japánok ellen már nem ment igazán. A feljutásért a németek a franciákkal csatáznak, a másik csoportban Ausztria kiesése után azonnal biztosította a helyét a legjobbak között.

Japán-Magyarország 6-3 (1-1, 3-1, 2-1)
gól: Ueno (10.), Ogava (31.), Obara (35.), Szaito Ta. (40.), Jule (45.), Szato (49.), illetve Kovács (6.), Palkovics (28.), Vas (55.)