Piroska
-10 °C
1 °C

Váratlan vereségével lecsúszott a dobogóról a magyar csapat

2006.04.30. 20:17
A negyedik helyen végzett a magyar válogatott az amiens-i divízió I-es jégkorong-világbajnokságon, miután a záró fordulóban 6-3-ra kikapott a japán csapattól. A tavalyi bronzérem után idén egy erősebb csoportban már nem sikerült dobogóra állnia Pat Cortina csapatának, amelyik elfáradt a befejező találkozóra.
Az eredmények szombati alakulása után tudni lehetett, ha a magyar válogatott pontot szerez Japán ellen, akkor a harmadiknál rosszabb helyen nem végezhet. Erre minden esély adott volt, hiszen az előző két mérkőzésükön - a franciák és a németek ellen - a japánok még gólt sem lőttek (3-0 és 7-0). Egy esetleges vereség negyedik pozíciót ért. A legutóbbi világbajnokságon a mieink 3-0-ra verték az ázsiai társulatot.

Ladányi álompasszával kezdődött

Kivédekezett emberhátrány után remek góllal szerzett vezetést a magyar gárda: Ladányi, ahogy visszatért a büntetőpadról, lövés helyett kifogástalan passzt adott Kovácsnak, akinek nem okozott gondot az üres kapuba továbbítani.

Hamarosan Peterdit állították ki, és ezt már kihasználták a japánok. A védők nem tudtak felszabadítani, Ueno pedig úgy emelt a bal felső sarokba, hogy Budai nem látott semmit. A székesfehérvári hálóőrnek ez volt az első bekapott gólja a vb-n.

Érvénytelenített magyar gól

Fordíthatott volna az ázsiai együttes, ám Nisivaki kísérletét védte Budai. A szünet előtti percben Horváth bombázott a hálóba, ám az ukrán bíró érvénytelenítette a találatot, mert Palkovics zavarta a kapust.

A második harmad elején létszámfölényben a rivális öt komoly ziccert is kidolgozott, ám Budai remekelt. Aztán - amikor a magyarok kerültek emberelőnybe - Ocskay szépen húzta magára a védőket, passzát Palkovics korcsolyával maga elé tette, és gyors mozdulattal betalált.

Belendültek a fáradó magyarok ellen a japánok

Az öt nap alatt negyedik összecsapását vívó magyarok lassan fáradni kezdtek, és a következő tíz percben három gólt is kaptak: előbb egy kapu előtti kavarodásnál Ogava egyedül maradt, és a fekvő Budai mellett nem hibázott.

Később Budai megfogta Szato szólóját, ám amikor Obara került elé, a japán csatár berúgta a korongot, s noha ez szabálytalan, a bíró mégis megadta a találatot. Negyvenhárom másodperccel a pihenő előtt Szaito Takesi Svasznek ölelése közepette a magyar kapus lába fölött szerezte a negyedik japán gólt.

Szupert is felavatták

A záró felvonásra Budait Szuper váltotta a kapuban, de a 45. percben őt is felavatták: Jule emberelőnyben a jobb sarokba bombázott. Lélekben is feladta a magyar válogatott, és az ázsiaiak emberhátrányban kiugrás után növelték a különbséget Szato révén. Ladányi előtt azért adódott helyzet, Kikucsi nagyot védett vetődve. A hajrában még Vas villant, gyors lövése vágódott a léc alá, Palkovics pedig tovább faraghatott volna a hátrányból, de a pakk a felső lécről kipattant.

A magyarok alapvetően dicséretet érdemelnek a vb-n nyújtott teljesítményükért, azonban a német és a francia válogatott elleni erőn felüli teljesítmény sok energiát kivett a játékosokból, és emiatt aztán a japánok ellen már nem ment igazán. A feljutásért a németek a franciákkal csatáznak, a másik csoportban Ausztria kiesése után azonnal biztosította a helyét a legjobbak között.

Japán-Magyarország 6-3 (1-1, 3-1, 2-1)
gól: Ueno (10.), Ogava (31.), Obara (35.), Szaito Ta. (40.), Jule (45.), Szato (49.), illetve Kovács (6.), Palkovics (28.), Vas (55.)

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.