Újra erős hokitorna Budapesten

2006.11.08. 16:18
Harmadszorra rendezi meg ezen a hétvégén a magyar hokiszövetség és főtámogatója a Pannon Nemzetközi Jégkorongtornát. Idén Pat Cortina csapata mellett a francia és a Divízió-I-ben egyaránt rivális litván és szlovén válogatott lép jégre a Papp László Budapest Sportarénában.

Ezúttal is erős mezőny jött össze a már hagyományos novemberi Pannon GSM Nemzetközi Jégkorongtornára, igaz, ezúttal nem lesz csapat a közvetlen világelitből, de az ellenfelek ugyanúgy a második vonal elejéhez tartoznak, mint a magyar együttes. A Pat Cortina vezette hazai válogatott az elmúlt öt évben az A-csoportban szereplő Szlovéniával, a Divízió-I-es mezőny egyik legerősebb csapatával, Franciaországgal, valamint a minden csapatra veszélyes, az orosz hokikultúrából építkező Litvániával mérkőzik meg a hét végén.

Nyomulnak a légiósok

Program, jegyinformáció

November 10. péntek
15.00 Franciaország - Litvánia
18.30 Magyarország - Szlovénia
November 11. szombat
15.00 Szlovénia - Franciaország
18.30 Litvánia - Magyarország
November 12. vasárnap
14.00 Szlovénia - Litvánia
17.30 Magyarország - Franciaország
Jegyek az IBUSZ irodáiban váltható a mérkőzésekre, jegyinformáció: 460-6863, ibusz.hu, icehockey.hu

A felkészülési torna az idény első jelentősebb erőpróbája a nemzeti csapat számára. Az újabb felkészülési szakasz egyik tanulsága, hogy most már a magyar jégkorong-válogatott tagjait Európa különböző pontjairól kell összeszedni. Szuper Levente a Bundesligában (Duisburg) keseríti a csatárok életét, Fekete Dániel továbbra is az osztrák ligában (Dornbirn) keresi a kenyerét, és hozzájuk csatlakoztak többen is a nyáron. Franciaországba (Briancon) szerződött Szélig Viktor és Vas Márton kettős, Svédországban (Hudding) profiskodik Tokaji Viktor és Benk András, a szlovák extraligás Skalica védője Sille Tamás. (A tengerentúlon szereplő Vas János ezúttal nem tud hazajönni.) És ehhez még hozzájön, hogy az Alba Volánt elhagyó kapitány, Pat Cortina is a német másodosztályú EHC Münchentől csapatától érkezik.

Fontosabb, mint az elit ellen

"A magyar hokinak, nekünk, itthon játszóknak új löketet adhatnak a külföldről érkezők. És rájuk gondolva elmondhatjuk, hogy nekünk is vannak aduink" - fogalmazta meg ezzel kapcsolatosan a véleményét ifjabb Ocskay Gábor, az Alba Volán-FeVita, egyben a válogatott elsőszámú centere, akire a Pannon Hoki Kupán is főszerep várhat.

Az Újpest 142-szeres válogatott balszélsője, Ladányi Balázs nagy jelentőséget tulajdonít a hétvégi viadalnak. "Nem mondom, fantasztikus volt Kanadával és a többi nagyágyúval megmérkőzni, mégis, ez a torna számomra az egyik legkedvesebb. Az, mert zsinórban három kőkemény meccs, igazi erőfelmérő vár ránk, s mindez a világbajnoki felkészülést hivatottak segíteni. A tavalyi vébé után újra együtt leszünk, átbeszéljük a dolgokat, meglátjuk, hol tartunk."

A 2006-os Pannon Hoki Kupa egyik érdekessége, hogy az ellenfelek között két olyat is találunk, amelyekkel a jövő évi, ljubljanai világbajnokságon is megmérkőzik az évek óta az A-csoportba vágyó Cortina-legénység.

Klasszis edző a szlovénoknál

A nemrég még A-csoportos szlovénoknál a kapitány érdemel külön említést: Ted Sator az NHL több csapatánál is megfordult már, dolgozott a New York Rangersnél, a Buffalo Sabres-nél, a Boston Bruinsnál, a St. Louis Bluesnél és a Hartford Whalersnél is, de megfordult az Egyesült Államok válogatottjánál, Olaszországban, Finnországban és Szlovéniában is.

Legyőzhető franciák

A franciák a magyar légiósok kapcsán kapnak külön figyelmet, Vas Márton szerint idehaza legyőzhetik őket. "Korábban nekem is csak válogatott szinten volt kapcsolatom a francia jégkoronggal, de most, hogy néhány hete már belülről is láthatom, bátran kijelentem, a nemzeti csapatunk semmivel sem gyengébb náluk - állítja Vas. - A bajnokság persze más, az erősebb, elvégre sok a külföldi, így az egyelőre még színvonalasabb a Borsodi Jégkorongligánál, de azt gondolom, hogy a válogatottjukkal fel tudjuk venni a versenyt, amit egyébként az elmúlt esztendők eredményei is alátámasztanak."

Iskolások ingyen

Újra jégkorong tehát az Arénában, a mérkőzésekre az IBUSZ irodáiban lehet elővételben megvásárolni a belépőket. A napijegyek egységesen 900 forintba kerülnek, míg 1900 forintért háromnapos bérletet lehet vásárolni. Azok, akik különleges kiszolgálást szeretnének, 4900 forintért VIP-napijegyet válthatnak, amely magában foglalja a belépőt, a korlátlan étel- és italfogyasztást, valamint a szervezők apró ajándékát.

A főszponzor Pannon gondolt a gyerekekre is a torna kapcsán, ezért több száz iskolába juttatta el meghívóját, iskolánként 100 gyereknek kínálva ingyenes belépőt, illetve buszt a helyszínre utazáshoz.