Jégkorongpályák épülnének TAO-s pénzekből

2013.02.28. 10:13

Országszerte jégkorongpályákat építenének a társasági nyereségadóból (TAO) befolyó összegekből. A magyar szövetség (MJSZ) előzetes igényfelmérése szerint többek között a Ferencváros és az Újpest is tervezi fedett jégpálya felépítését. Az FTC a X. kerületi Újhegyi lakótelep mellett húzna fel egy kétezer fő befogadására alkalmas csarnokot. A lila-fehérek könnyűszerkezetes jégcsarnokot szeretnének a Szilágyi úti sporttelepükön.

A Kanadai Magyar Hokiadémia a Tüskecsarnokból való kényszerű költözés miatt ideiglenesen egy sátras jégpályát tervez létrehozni a Tüskecsarnok szomszédságában. Az MTK sátras szerkezettel lefedné a Városligetben lévő hokipályát, és hasonló megoldáson dolgozik a MAC is, amely a mostani szezonban ki sem nyitott Kisstadion sátras lefedését kívánja megvalósítani. A Gepárd Jégkorong Egyesület az Óbudán épülő pályát fedett létesítménnyé bővítené.

Ami a vidéki helyszíneket illeti: a jászberényiek és a tatabányaiak sikeres pályázat esetén befednék meglévő pályájukat. A veszprémiek a 40x20 méteres pályát szeretnék két éven belül szabványméretű (60x30 m) fedett pályává átépíteni. Szigetszentmiklóson 2015-re fedett jégcsarnokot szeretne a helyi egyesület felhúzni a most átadott sportcsarnok mellé.

Kőszegen egy 20x40 méteres fedett jégpályára pályáznak. Emellett a zalaegerszegiek is szeretnének gyarapodni egy újabb jégpályával. A bajaiak nyitott pályájukról egy fedett, 20x40 méteres jégcsarnokba kívánják beköltöztetni a jégkorongot. Az Egri Vitézek nyitott, 60x30 méteres jégpályát akarnak, Kazincbarcikán pedig új pályatestet és hűtőegységet szeretnének a régi, már elavult helyett.

Az MJSZ közleményében kiemelte: a pályázatok elbírálásánál a főbb szempontok közé tartozik, hogy szabványméretű és fedett pályát terveznek-e, emellett az is fontos a mérlegelésnél, hogy az adott egyesületben mennyi utánpótláskorú játékos található, és ők hány bajnokságban indulnak összesen. Meghatározó a település nagysága, hogy minél jobban ki tudják használni a jégcsarnokot, illetve a későbbi üzemeltetésről gondoskodó biztos tervek szükségessége.